Zo bijzonder is het eigenlijk niet;
Dat bacteriën een lage pH kunnen overleven en dat sommige bacteriën zelfs een lage pH prettig vinden (acidofielen) is een bekend fenomeen. Denk hierbij aan Helicobacter Pylori die zich prima thuisvoelt in maagzuur met een pH van 1.5 - 3.5. Zelfs e-coli kan tegen een lage pH (overleeft een pH van 1.5 voor meer dan 3 uur): http://www.foodsafety.govt.nz/elibrary/industry/Escherichia_Coli-Organism_Invades.pdf
Sommige bacteriën hebben ook een manier gevonden om bleek te overleven waarvan e-coli opnieuw een soort is: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22296329/
Daarnaast kan e-coli (afhankelijk van duur en molair, geldt ook voor bovenstaande) ook in een omgeving van zwavelzuur overleven.
En we komen maar niet van die verdomde e-coli af: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC215157/
Alcohol is ook geen gegarandeerd succes tegen sommige bacteriën (hier als voorbeeld weer e-coli)
Heb je enig idee welke bacteriën het waren? Of ga je ze nog determineren d.m.v. bijv. een grampreparaat en microscopische vorm/structuur qua groei, wat al heel veel info oplevert.
Gramnegatieve staaf kan werkelijk waar van alles zijn (de meeste bacteriën zijn dit), maar e-coli staat hoog in je lijstje puur o.b.v. prevalentie.
Grampositieve staaf is bij gefermenteerde producten vaak een lactobacillus, maar ook bijvoorbeeld listeria of clostridium zijn voorbeelden.
Grampositieve kokken komen niet in veel smaken: stafylokokken en streptokokken (en misschien nog 1 of 2 die ik vergeten ben ).
Gramnegatieve kokken idem dito: bijna alleen meningokokken of gonokokken (uiterst onwaarschijnlijk).
Ik denk dat als je gramkleuring een grampositieve bacterie laat zien dat de kans dat het een stam van lactobacillus betreft zeer groot is. Wil je zekerder zijn dan moet je ze onder de microscoop bekijken.
Wellicht kan Barry meer vertellen over de pH- en ethanoltolerantie van specifiek de lactobacillus-stammen.