Wat heet "drinkbaar"?
Bij 4 km diepte heb je pakweg 400 bar overdruk, wellicht genoeg om een beetje zeewater door de kurk te persen waardoor de fles niet barst. Misschien helpt die kurk ook wel om wat zout uit het water te filteren zodat het meer verdunning is dan aanvulling met zout water.
Hoe dan ook lijkt me een fles wijn of champagne met daarin enkele procenten zeewater best 'drinkbaar' - niet dat het de smaak ten goede zal komen, maar dat beetje toegevoegd zeewater is verder ongevaarlijk.
Bovendien is de vraag of glas van toen vergelijkbaar is met glas van nu.
Bijkomende factor: zelfs als een kurk waterdicht is kan deze een stukje de hals van de fles in schuiven, dat is tenslotte domweg de manier waarop je een traditionele kurk in een wijnfles plaatst. Als je een gekurkte wijnfles afzinkt naar kilometers diepte sluit ik ergens niet uit dat de fles gewoon intact blijft, maar de kurk er een stukje dieper in gedrukt wordt om te compenseren voor het verschil tussen samendrukbaarheid van het glas en de wijn.