aadkr schreef: ↑zo 23 okt 2022, 16:30
Hoe kan ik bewijzen dat P(A complement doorsnede B)=P(A complement) . P(B)??????
Met andere woorden als gegeven is dat P(A doorsnede B)=P(A) . P(B) geldt dan ook automatisch dat P(A complement doorsnede B) = P(A complement) . P(B).??????????
Gegeven:
\(\small P(A \cap B) = P(A)\cdot P(B)\)
Dan is (voor alles wat in B zit maar niet in A):
\(\small P(A^c \cap B) = P(B) - P(A\cap B) =\)
en verder wegens de gegeven onafhankelijkheid van A en B:
\(\small = P(B) - P(A)\cdot P(B)= \left(1 - P(A)\right) \cdot P(B)=P(A^c)\cdot P(B)\)
waaruit onafhankelijkheid van A-complement en B volgt:
\(\small P(A^c \cap B) = P(A^c) \cdot P(B) \)
Evenzo voor A en B-complement.
Tenslotte A-complement en B-complement:
\(\small P(A^c \cap B^c) = 1 - P(A\cup B) = 1 - \left(P(A) + P(B) - P(A\cap B)\right)=\)
\(\small = 1 - P(A) - P(B) + P(A\cap B) = \)
opnieuw wegens de gegeven onafhankelijkheid van A en B:
\(\small = 1 - P(A) - P(B) + P(A)\cdot P(B) = (1-P(A))\cdot (1-P(B)) = P(A^c)\cdot P(B^c) \)
waaruit onafhankelijkheid van A-complement en B-complement volgt:
\(\small P(A^c \cap B^c) = P(A^c) \cdot P(B^c) \)