Moderator: ArcherBarry
geinig filmpje:The solubility of sodium acetate rises rapidly with temperature and, at 100°C, about 650g of CH3COONa will dissolve in 250ml of water. When the solution is slowly cooled without disturbance, the salt does not, however, re-precipitate and what is known as a supersaturated solution forms. Crystallization can, however, be induced by a the presence of a crystallization nucleus (crystal, glass rod, dust).
vergelijkbaar experiment met natriumthiosulfaat pentahydraatAppearance:
Colorless crystals.
Odor:
Slight acetic acid odor.
Solubility:
76 gm/100mls water @ 0C
Density:
1.45
pH:
8.9
% Volatiles by volume @ 21C (70F):
0
Boiling Point:
Not applicable.
Melting Point:
Loses water @ 120C (248F); decomposes @ 324C (615.2F)
Vapor Density (Air=1):
No information found.
Vapor Pressure (mm Hg):
No information found.
Evaporation Rate (BuAc=1):
No information found.
Solubility is temperature dependent. Note the temperature at which a solution is prepared. Any substantial temperature change could result in an unspectacular demonstration. Try to maintain the same temperature for all of the solutions. The supersaturated solution must be prepared with enough time to cool to room temperature before using. Prepare the solution the night prior to use.
An unsaturated solution is made by dissolving 3.5 grams of sodium acetate trihydrate in 50 mL of distilled water.
A saturated solution requires 62.5 grams of sodium acetate trihydrate in 50 mL of distilled water.
A supersaturated solution can be made from 125 g sodium acetate trihydrate in 50 mL of distilled water. Heat until all of the solid is dissolved. Wash down the sides of the container with a small amount of water from a wash bottle. Allow the solution to cool slowly to room temperature.
If sodium acetate trihydrate is unavailable, the anhydrous powder may be used. The mass of solute in 50 mL of distilled water would be 2.1 grams for the unsaturated solution; 37.6 grams for the saturated solution; and 73.1 grams for the supersaturated solution.
Die dingetjes zijn gewoon te koop hoor. Zorg in elk geval dat er geen krasjes inzitten.Dit is wel leuk. Misschien als ik m'n docent heel lief aankijk...
Dat is niet zo. Zuivere azijn is HAc.Eerder werd gezegd dat NaAc het zout van azijn is. Kun je dan niet gewoon azijn indampen?
yep. Duidelijker kan ik het niet zeggen. pi.gifMaar een ding is me nog niet helemaal duideijk.
Je hebt dus die gekristalliseerde oplossing. Dit kun je weer vloeibaar maken door het te verhitten? De vloeibare oplossing weer terug in je glas, weer in de koelkast, vervolgens weer opnieuw te gebruiken?
een zout met een smeltpunt van 58°C ? pi.gif
Tuurlijk moet je ook roeren om het op te lossen, maar er is gewoon maar een maximale hoeveelheid zout die in zoveel water kan oplossen. Als je dat punt hebt bereikt (verzadiging) dan kun je roeren en verwarmen wat je wilt, maar lost het niet meer op en zal het dus op de bodem blijven liggen/ dwarrellen/ neerslaan als je stopt met roeren.2) In het filmpje doen ze het anders, en als de stof op de bodem blijft liggen, het moet er toch inzitten? Daarom roeren ze in het filmpje ook of niet?
Ja, een zuur is met waterstof. Sinds gisteren weer naar school, vandaag mijn eerste les scheikunde van dit jaar. En raad 'ns: het ging over zuren! De formule van azijnzuur en het zuurrest-ion staat op het meegekregen te-leren-lijstje.Zuivere azijn is HAc.
Zelf maken is natuurlijk altijd leuker. Wist al dat schoonmaakazijn een beter resultaat op zal leveren. Bij natuurazijn zijn nog hulpstoffen toegevoegd. Maar natriumacetaat is goed oplosbaar. Dus schoonmaakazijn + bakpoeder bij elkaar in aq, dan indampen? Dan zit er dus een hoop troep bij, ik heb geen demi of gedestilleerd water.Wat je wel kunt doen - recept staat meen ik in die wiki-link - is je NaAc zelf maken met bakpoeder en azijn (of beter een azijnzuuroplossing, met natuurazijn zal het mogelijk niet zo best lukken)