Caveman begint een beetje op een boze aandeelhouder die extreme risico's niet kent of begrijpt te lijken (of tenminste iemand die zo'n aandeelhouders kent). De bubbels zijn inderdaad geen criminele activiteiten, dat is gewoon overwaardering door kuddegedrag. Daar is de psychologie van de mens de boosdoener. Dat mensen zich daarin laten vangen is een risico dat ze lopen en dat ze zouden moeten begrijpen.
En je spreekt over dat ik 2 verschillende dingen vergelijk, maar dat is het nu net. Ik vind het bezit van een auto en het bezit van een aandeel nu net precies hetzelfde. Waarom zou het anders zijn? In beide gevallen geniet je van het genot van een bepaalde zaak. In één geval is dat vervoer, en in het andere geval is dat:
1) het inkomen doordat de 100 euro van het aandeel wordt geinvesteerd en geHERinvesteerd, hetgeen dividenden creërt (!!!) want vergeet niet dat die 100 euro niet op is vanaf het moment dat ze wordt uitgegeven, nee natuurlijk niet. Investeren wilt zeggen terugkrijgen met meerwaarde. Die 100 euro komt terug in de vorm van bijvoorbeeld 108 euro, die kan weer geinvesteerd worden en komt terug in de vorm van bijv 115 euro, enz enz. Die 100 euro kapitaal blijft in omgang. Het is dus geen kwestie van uitgeven en weg is de 100 euro.
en
2) het stemrecht, hetgeen samenspeelt met corporate governance (zie verder)
En als je het wil verkopen omdat iemand een leuke prijs biedt, dan mag dat, maar dan moet je wel afstand doen van de voordelen die je uit het bezit haalde. Is dat geld verdienen met geld? Tuurlijk niet. Jij bezit iets waarvoor iemand anders een leuke prijs wil betalen. Geld gaat van B naar A en bezit gaat van A naar B. Meer is dat niet.
Het zijn in mijn ogen de managers die een groter gevaar vormen voor beleggers. Kijk naar Fortis. De aankoopbeslissing van ABN AMRO werd deels geleid door wraakacties (omdat ABN vroeger het omgekeerde deed, maar niet slaagde). Men beschikte niet over de liquiditeiten en toen brak de crisis los waardoor Fortis in een heel slecht daglicht kwam te staan. Slecht management en een beetje pech heeft hier geleid tot het grote verlies van de aandeelhouders, niet het feit dat de secundaire markt toelaat dat aandelen gekocht en verkocht kunnen worden. Stel dat die secundaire markt niet bestond, dan was zo'n aandeel intrinsiek zeker nog altijd 35 euro waard en had niemand verlies? Balle jeraar natuurlijk. Intrinsiek is zo'n aandeel waard wat het in de toekomst zal opbrengen. Of er nu een markt is die daar explicitiet een prijs op plaatst of niet. Maar ook het feit dat aandeelhouders nog steeds blindelings op de normaalverdeling en alles wat erbij komt (mean-variance en CAPM, ...) vertrouwen is idioot. Een 5 sigma event komt dan toch nooit voor in de geschiedenis van het huidige heelal, maar kijk de observaties in realiteit eens dan. De modellen zijn fout, dat is ZEER duidelijk, en toch laten beleggers zich nog erdoor leiden bij gebrek aan beter (helaas).
En dan kom je natuurlijk ook nog bij de problematiek van de corporate governance terecht, waaronder ook het principal-agent probleem. De AHs (principalen) wensen dat de managers (agenten) hun belangen nastreven. Als het bedrijf die belangen nastreeft zal de waarde van het aandeel immers stijgen, enerzijds door hogere earnings(verwachtingen) en dus hogere dividend(verwachtingen) en anderzijds door het feit dat andere beleggers misschien het aandeel wensen te kopen tegen een hogere prijs en men uit koerswinsten ook winst kan halen. Als je een auto mag kopen, in je garage laten staan, en 10 jaar later met 100% winst mag verkopen, waarom mag dat dan niet met aandelen?
Waarom is het dan zo moeilijk om in te zien dat je jezelf niet mag verrijken als je anderen daarmee schade toebrengt?
En aan wie brengt een aandeelhouder zelf dan schade toe? Zijn het niet de managers die jij bedoelt, die door hun slechte beslissingen geld van de aandeelhouder (een risico waarvan zo'n aandeelhouder op de hoogte MOET zijn trouwens) kunnen verkwisten waardoor zo'n AH niets meer over houdt?