Koirelq
Artikelen: 0
Berichten: 4
Lid geworden op: zo 08 mar 2009, 12:58

Iets leuks doen met het zonnecelletje van een rekenmachine

Hallo,

recentelijk ben ik erin geslaagd een klein rekenmachientje kapot te maken. Het was in mijn boekentas gesukkeld en heeft daar een aantal fatale klappen opgedaan.

Ik kan er geen wiskundige problemen meer mee oplossen (nooit gekund eigenlijk want het was veel te klein) maar het zonnepaneeltje is nog heel en het levert nog altijd stroom aangezien er allerhande rare tekentjes op het schermpje te zien zijn als ik 1+1 doe.

Nu zou ik graag iets 'nuttigs' doen met die zonnecel maar mijn kennis inzake elektronica is nogal beperkt. Ik heb vorig jaar een twee boeken gelezen over elektronica omdat dat iets is dat ik wel graag zou kunnen, maar de praktijk ervan heb ik niet gedaan. Ik ben er nooit toe gekomen om eens iets daadwerkelijk uit te voeren omdat ik geen idee had waarmee ik zou moeten beginnen.

Nu ik over een klein zonnepaneeltje beschik, zou ik er wel eens iets mee willen doen. Ik dacht er aan om bvb een ledje laten flitsen wanneer ervoor genoeg lading in een capacitor zit.

Het probleem is nu dat ik niet echt weet welke capacitor ik daarvoor moet gebruiken want in het boek over de 'gewone' elektronica gaven ze vooral ingewikkelde voorbeelden.

Ik weet van wikipedia dat ik minimum 1.6 volt nodig heb voor een een rode led te doen branden. En zo'n zonneceltje zorgt alleen maar voor <1.5 V Dus dacht ik er aan om er zo'n kristal aan te hangen omdat dat blijkbaar de elektriciteit in korte pulsen omzet. En dan via een transformator het voltage verhogen en de lading dan opslaan in een capacitor aan de gepaste spanning. En dan een led er aan hangen op een manier dat hij even oplicht wanneer de capacitor genoeg lading heeft.

Zou iemand mij kunnen zeggen waar ik een bestaand schema van zo'n dergelijk probleem kan vinden?

Ik heb dit gevonden: http://www.elecfree.com/electronic/wp-cont...n-dim-light.jpg

Maar dat is voor een motortje en waarschijnlijk in fel licht.

Of als iemand iets heel eenvoudigs kent dat ik kan doen, laat het mij alstublieft weten.

Dank u

Terug naar “Elektrotechniek”