Nu wil ik wel eens weten waarom dat op Mars wel zou gebeuren en op aarde niet. stikstof en zuurstof zijn ook helemaal niet licht,
De gemiddelde kinetische energie van gasmoleculen bereken je met
3/
2KT. Niet al die moleculen hebben dan de gemiddelde snelheid die bij die gemiddelde kinetische energie hoort, dat gaat volgens een Gauss-achtige verdeling. Maar er zijn altijd maar heel weinig moleculen die 6 x die gemiddelde snelheid halen. Dat blijkt dan ook een praktische grens: zolang de gemiddelde snelheid van moleculen in een atmosfeer lager is dan 6 x de ontsnappingssnelheid die op de planeet geldt dan blijft de atmosfeer in elk geval voor een relatieve eeuwigheid behouden, zoniet, dan lekt hij langzamer of sneller weg.
De ontsnappingssnelheid op aarde is ca 11000 m/s, een zesde deel daarvan is 1864 m/s. Volgens dat kinetische energieverhaal hierboven is de gemiddelde snelheid van een zuurstofmolecuul op aarde rond de 500 m/s, en dat is dus ruim onder die grens. De ontsnappingssnelheid van Mars is minder dan de helft van de Aardse, en dat begint al akelig dicht bij de grens te komen. In de tijd dat Mars nog een stuk warmer was is ze zo de meeste van haar gassen kwijt geraakt (en die hoge temperaturen zijn denkelijk veroorzaakt door een inslag).
Volgens deze berekening moet ik overigens toegeven dat Mars bij haar huidige temperatuur een zuurstof-stikstofatmosfeer zou moeten kunnen behouden, al is het redelijk nipt. Komt daar echter bij dat mars geen magnetosfeer (meer) heeft. De effecten van een gebrek aan magnetosfeer zijn moeilijker in te schatten, maar deze speelt een rolin dat individuele moleculen sterk versneld kunnen worden bij interactie met zonnewind.
waterstof, dat is licht, en zelfs dat zit in de aarde gewoon in de atmosfeer.
Dat is slechts een kwestie van evenwicht van productie en verliezen. Latern we zeggen dat het op "doorreis" is. Dat geldt ook voor helium.