FransR schreef:Recentelijk heb ik van twee mensen de opmerking gekregen dat economie geen wetenschap is. Welke argumenten pleiten voor en welke pleiten tegen?
Voor?:
-1. er bestaan economische faculteiten die teen en tander onderzoeken (wetenschappelijk)
-2. CPB hanteert rekenmodellen van de economie die getoetst kunnen worden op voorspelkracht
Tegen?:
-1. er blijkt iedere keer weer dat er factoren opduiken die niet goed te voorspellen zijn, of volstrekt buiten het model vallen
Wie kan er argumenten aanvoeren die voor/tegen pleiten. Voor -1. is mijn inziens een voldoende argument om van een discussie af te zijn.
Economie heeft - zoals alle sociale wetenschappen - te maken met het probleem dat haar theorieën ook zelf deel uitmaken van en invloed hebben op de bestudeerde werkelijkheid. In een extreem geval zouden tegengestelde theorieën beide "waar" kunnen blijken, wanneer zij maar voldoende aanhang vinden. Andere theorieën doen hun eigen eventuele geldigheid bij acceptatie teniet. Een succesvolle theorie over hoe snel en gemakkelijk geld te verdienen, zal niet langer werken zo gauw hele hordes zich ervan bedienen!
Verder worden economische ideeën in de politieke strijd vaak tot onaantastbare waarheden. Het modieuze waanidee dat "de markt alles beter kan" heeft de afgelopen decennia veel kapot gemaakt. In de serieuze economische wetenschap zijn zowel de voor- als de nadelen van een vrije markt welbekend. Maar de scherpslijpers bederven de zaak.
Omdat de sociale en dus ook de economische werkelijkheid buitengewoon gecompliceerd is, moet iedere handelbare economische theorie dingen verwaarlozen. Dit kan echter niet op een sociaal neutrale manier. Wie of wat blijft buiten beschouwing? De aandeelhouder, de politiek, de arbeider, het (grote) geld, de consument, de grondstoffen, het milieu, de toekomstige generaties, de entrepreneur, de rijke families, godsdienstige opvattingen, de cultuur, de maffia, enz. enz.? Daarom kan in de praktijk iedere politieke beweging wel een econoom vinden die haar gelijk geeft.