Voor gas ga je uit van een ketelrendement van 80%. Dat getal is wel goed, maar dat rendement treedt pas op nadat het gas je woning binnenkomt.
Voor elektriciteit ga je uit van 40% rendement bij de opwekking. Dat is ook niet verkeerd, maar dat rendement is al geweest voordat de elektrische energie je huis binnenkomt.
De vraag is dus maar welk energiegebruik je wilt bepalen. Is het de energie helemaal aan het begin van de keten, is het de energie die je huis binnenkomt, of is het de energie die in je huis nuttig gebruikt wordt?
Wat het rendement is van de gaswinnig zou ik ook niet weten.
Er moet in ieder geval enige inspanning geleverd worden voordat het gas bij jou thuiskomt. Maar de energieinhoud van het gas als zodanig verandert daar niet door.
Het rendement van elektriciteit in lampen hangt af van het lamptype. Bij een gloeilamp wordt het overgrote deel in warmte omgezet. Licht maakt maar 5 à 10% uit. Bij spaarlampen is dat een stuk beter, maar dat getal heb ik even niet paraat.
Verder is het een kwestie van de energiestroom in een schemaatje zetten. Bij de bron begin je met 100%, en via de diverse rendementsstappen wordt het naar het eind toe steeds minder.
Op het punt waar het je huis binnenkomt kun je daar een absolute waarde aan toekennen, want daar wordt het gemeten. En via de rendementspercentages kan je dan terugrekenen naar de bron.