biologiestudent schreef:In mijn cursus geologie vind ik het volgende stukje tekst:
'Het water op aarde is afkomstig van zowel de ontgassing van de mantel als van impacten van kometen. Naarmate de atmosfeer afkoelde werd er meer en meer waterdamp tot water en ijs omgezet. Dit werkte de vorming van rivieren, meren, zeeën en oceanen in de hand. In het Eoarcheaan bedroeg de temperatuur van het oceaanwater volgens sommigen 80 à 100°c en Ph-waarden van ca. 6, gekoppeld aan hoge koolzuur- en sulfaatconcentraties, waren karakteristiek.'
Hoe kan, bij een afkoelende atmosfeer en het voorkomen van ijs, er een temperatuur van 80-100°c zijn?
Mag ik hieruit dan afleiden dat, in het Hadeaan (4600-4000 miljoen jaar geleden) er een afkoeling was en dat
tijdens het Eoarcheaan (4000-3600 miljoen jaar geleden) er een temperatuursstijging was?
(mijn cursus geologie is niet zo duidelijk)
alvast bedankt!
Dat is nu eenmaal geologie (en de reden waarom geologen zich beter dan wie dan ook de betekenis van de huidige klimaatverandering kunnen voorstellen).
Laten we zeggen dat de eerste miljard jaar van de aardgeschiedenis een beetje anders is dan de gemiddelde mens zich het zou voorstellen. Ge moet afstappen van het gedacht van een afkoeling van een paar graden. Een afkoeling zal er inderdaad in het begin geweest zijn. Misschien is het al opgevallen das de naam Hadeaan trekt op Hades... de hel. Van een magmabol van pakweg 800 graden tot schappelijke temperaturen waarbij zich een hard korstje heeft gevormd. Het is te zeggen: onder het smeltpunt van stenen. Dus ja het is afgekoeld zo je wil. Maar wees gerust dat het niet zal afgekoeld zijn tot 20 graden om dan terug op te warmen tot 80 graden. Het zal eerder zo zijn dat de aarde stelselmatig is afgekoeld in het Eoarcheaan, en dat er dan op bepaalde momenten zich eens wat ijs heeft kunnen vormen met af en toe eens wat uitbarstingen of komeetinslagen waardoor het weer warmer wordt. Als ge van het archeaan hebt onthouden stromatolieten, banded iron formations en wat de invloed van de oudste tijden is op de configuratie van de aardbol, dan weet ge genoeg. Het is nu niet dat ge elke dag een steen van 4 miljard jaar in uwen hof zult vinden.
Om één en ander in perspectief te plaatsen. Gij zijt nu een eenzijdige term aan het plakken (afkoelen op opwarmen), op een periode van 1 000 000 000 jaar. Tussen nu en 542 000 000 jaar geleden, hebben we het hele gamma gehad van extreme hete ijsloze aarde tot een snowball earth. Dus ge kunt nu niet echt spreken van het heeft dat gedaan.