Kinderspel schreef:Het wordt al een stuk duidelijker. Dank daarvoor.
Toch roepen antwoorden ook weer nieuwe vragen op.
Wanneer speculanten nu hun (vele) Euro's omwisselen voor dollars, zal de Euro-prijs zakken.
Op een bepaald moment zullen ze daarmee stoppen (geld op of de Euro brengt door de gezakte koers te weinig op) en daarna, zo begrijp ik, kopen de speculanten hun eerder duur verkochte Euro's weer goedkoop op. Dat drijft de prijs weer omhoog. Veel vraag betekent hogere prijzen.
Ja, de speculanten hebben snel en veel geld verdiend over de rug van anderen. Tegenover elke verkoper staat altijd een koper en andersom. Anders geen transactie!
Doch per saldo, zal de Euro na een tijdelijke dip, toch weer opveren door de terugkoopacties van de speculanten.
Zo herstelt de Euro zich toch min of meer automatisch dwz. door het vraag- en aanbodmechanisme?
Of zie ik hier iets essentieels over het hoofd?
In theorie is het mogelijk dat de Euro over een maand niets meer waard is.
De Euro kan je aan het wankelen brengen door een land uit de Eurozone aan het wankelen te brengen. Een lidstaat breng je aan het wankelen door de rente op leningen op de staatsleningen omhoog te duwen. De beste speculanten kijken naar de verbanden tussen alle krachten, ze kijken niet naar de Euro of Dollar.
Uiteindelijk bepaald de vraag en het aanbod van een munt de waarde van die munt. Vroeger was de waarde van een munt dat je er goud voor kreeg bij de bank, en daarvoor was de munt van goud gemaakt. Nu is de waarde van een munt het gegeven dat zonder munt de economie in elkaar klapt. De waarde van de munt Euro is dus zeg de bereidheid en noodzaak van de lidstaten en burgers hem te gebruiken plus de productiviteit van de mensen die hem gebruiken.
Zoiets dergelijks dan, over de waarde van een munt zijn hele boeken geschreven.....
Feitelijk heeft een munt geen fundament meer anders dan zijn onmisbaarheid. Maar mensen kunnen wel hun Euro's inruilen voor dollars en landen kunnen de Euro's redelijk snel inruilen voor een girale, nationale munt of zelfs voor de dollar als ze dat als noodmaatregel zouden willen. In theorie is het dus mogelijk dat Euro's binnen een maand niets meer waard zijn. Maar dat zou de productiviteit van de Eurolanden ernstig aantasten. Dus dat proberen regeringen te vermijden, en dat is dan een fundament onder een de waarde van een munt als de Euro.
Ook, als burgers massaal in Girale dollars stappen, dan is dat als een dijkdoorbraak in Euroland. Het is dan weer wel zo dat als de Euro in elkaar klapt, dat dan mensen met Dollars hier voor weinig geld huizen en bedrijven gaan kopen. Dat geeft dan weer vraag naar de Euro.
Maar de Euro blijft een munt gevoerd door meerdere landen en dat blijft een risico. Muntunie´s gaan bijna altijd fout. Maar ooit zal het goed gaan, daar zit een paradox. Vroeger hadden zeg provincies eigen munten, die tijd is ook voorbij gegaan.
Dus - er zijn nooit garanties, risico spreiding is nog de beste garantie.
Het zou goed kunnen zijn dat steeds meer mensen vluchten uit munten en kiezen voor bijvoorbeeld grondbezit. Ik noem maar wat. Grond, in tegenstelling tot munteenheden, houd altijd waarde. Overigens moet je ook nooit zomaar grond kopen, want ook daar word gelogen en bedrogen.