http://en.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof
Ze hebben deze man bijna letterlijk onder de microscoop genomen, en deze man heeft beheersing over zijn lichaam, op een manier die we niet kennen.
Hij stond ook in de Telegraaf vandaag ](*,) .
Moderator: Rhiannon
Nochtans kan men via feedback systemen aanleren om bv. de hartslag te vertragen, door rustiger te worden (beïnvloeden van het parasympatisch zenuwstelsel). Verder is er ook al wat meer duidelijkheid gekomen hoe mentale stress (= denkprocessen!!) ons lichaam beïnvloedt, via het autonome zenuwstelsel.Hof lijkt zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden, wat normaal gesproken onmogelijk is.
Het is zeker heel interessant om te achterhalen hoe Wim Hof dit voor elkaar krijgt. Wel heb ik er vertrouwen in dat we dit kunnen achterhalen hoe Hof dit voor elkaar krijgt en hopelijk zo uiteindelijk ook het immuun systeem kunnen moduleren.
Dit zijn gebieden van de wetenschap die onbekend zijn, en ook zijn afgewezen (bv. gebedsgenezing en reiki). Het is eeen ietwat trollige topictitel, maar leuk dat Wouter en Dido erop reageren, want ze bevinden zich daarmee wel op glad ijs ( ](*,) .Wat me steeds weer treft in een aantal van die medische onderzoeken die dan gebeuren, is dat men nog teveel een scheiding maakt tussen geest en lichaam, alsof het aparte entiteiten zijn die elkaar niet beïnvloeden.
Waar slaat die opmerking over "omver blazen" op? Je doet nu net alsof de critici beweren dat alles wat nog niet wetenschappelijk bewezen is onzin is. Dit is echter absoluut niet wat de meeste (serieuze) critici beweren.Sommige mensen wijzen af wat niet wetenschappelijk is. En nu is er een subject, wat die skeptici omver zou kunnen blazen.
Ik vermoed dat dit niet echt klopt in deze zin dat paranormale zaken op zich verwijzen naar invloed van transcendente krachten.Critici zijn over het algemeen niet tegen paranormale zaken, maar alleen tegen al die mensen die volledig ongefundeerde uitspraken daarover doen.
Het eerste deel, in hoever dit terugslaat op uitdagen, is correct. Als tarten terugslaat op in hun hemd zetten (bewijzen dat ze fout zijn) is fout.Iceman tart de wetenschap, Er is meer dan we weten
Heeft er daar iemand een bron voor? Dat hij zeer goed tegen koude kan is duidelijk, maar dat hij bewust zijn lichaamstemperatuur kan regelen? Kan hij zichzelf koorts geven of zichzelf afkoelen? (en dan bedoel ik niet een bron waarin staat dat Wim dat zegt, maar iets objectiever...)Wat hij kan is onder andere zin kerntemperatuur bewust beinvloeden.
Van een voorwerp/ levend wezen dat in ijs gedompeld is, zou je normaliter verwachten dat het minstens afkoelt of uiteindelijk een temperatuur aanneemt dat ergens tussen de temperatuur van dat ijs en z'n eigen lichaamstemperatuur ligt. Lijkt me een kwestie van fysica, toch?Heeft er daar iemand een bron voor? Dat hij zeer goed tegen koude kan is duidelijk, maar dat hij bewust zijn lichaamstemperatuur kan regelen? Kan hij zichzelf koorts geven of zichzelf afkoelen? (en dan bedoel ik niet een bron waarin staat dat Wim dat zegt, maar iets objectiever...)
Hier staat dus dat hij erin slaagt z'n temperatuur constant te houden. Om zoiets te kunnen, moet je toch jouw lichaamstemperatuur kunnen regelen. Normaal regelen we onze temperatuur, onbewust, via onze hypothalamus, door onze bloedvaten dicht te knijpen (vasoconstrictie) of ze juist open te zetten (vasodilatatie), extra spieractiviteit te creëren (oa door te rillen, te klappertanden,...), energie vrij te zetten door voedingsstoffen te verbranden enz...De meetgegevens hebben uitgewezen, dat de lichaamstemperatuur van the Iceman constant op 37 graden Celsius blijft, terwijl hij in het ijs zit.
In elk geval kan je dus op z'n minst zeggen dat hij erin slaagt z'n eigen temperatuur te beïnvloeden op een manier waar anderen blijkbaar niet in slagen onder dezelfde omstandigheden.Zijn metabolisme stijgt binnen enkele minuten, nadat hij in het ijs is gezakt, met 300 procent. „Hof kan kennelijk zijn kachel wel drie keer zo hoog opstoken. Hij rilt en bibbert ook niet, wat het lichaam normaal gesproken doet om warm te worden.
uit: http://www.goeievraag.nl/vraag/lichaam-zor...mperatuur.53465De warmteregulatie bij mensen is heel belangrijk en wordt geregeld door de bloedvaten. Zoals in andere antwoorden al is gemeld is het centrale punt de hypothalamus, een klein onderdeeltje in de hersenen waar o.a. hormonen worden afgegeven. In dit deel zit iets wat je kan vergelijken met de thermostaat. Het meet de temperatuur van het bloed.
Maar de constante lichaamstemperatuur wordt niet door de hypothalamus veroorzaakt. Hiervoor zijn twee systemen actief. Een systeem dat het lichaam verwarmt en een systeem dat het lichaam kan afkoelen.
Om het lichaam te verwarmen kunnen celleb suikers verbranden. Daarbij komt warmte vrij en die wordt o.a. aan het bloed afgegeven. Op deze manier werkt het bloed ongeveer hetzelfde als een CV installatie.
Als de kerntemperatuur te hoog wordt moet het lichaam afkoelen. Dat kan doordat bloedvaten dicht aan de huidoppervlakte meer warmte afgeven doordat ze wijder open gaan staan. Als het lichaam dreigt af te koelen, dan zullen vooral de bloedvaten dicht aan de oppervlakte vernauwen (je krijgt dan o.a. sneller te maken met koude voeten en handen).
Om snel af te koelen kan het lichaam ook zweet produceren. Dit verdampt en ontrekt warmte aan de huid.
Om het systeem te ontregelen hoef je niet persé de hypothalamus uit te schakelen. In de sauna zitten zorgt er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur heel hoog wordt, terwijl je lichaam nauwelijks kan zweten (als de luchtvochtigheid in de sauna hoog wordt gehouden).
Jezelf in latex of plastic wikkelen is wat dat betreft ook heel gevaarlijk.
De hypofyse (ligt vlak bij de hypothalamus) is er trouwens ook bij betrokken. Deze krijgt vanuit de hypothalamus signalen en maakt hormonen aan. De huid is in staat om zowel hormonale (endocriene) als neuronale (zenuw) signalen te ontvangen en is het effectorgaan van de thermoregulatie.
Je kunt dus eigenlijk zeggen dat de warmteregulatie het resulataat is van het centrale regelsysteem, de bloedvaten (transport), de huid (afgifte warmte aan buiten) en het metabolisme (verbranding waarbij warmte wordt afgegeven). Een complex proces.
Inderdaad. Maar van sommige claims in dit topic moet ik fronsen:In elk geval kan je dus op z'n minst zeggen dat hij erin slaagt z'n eigen temperatuur te beïnvloeden op een manier waar anderen blijkbaar niet in slagen onder dezelfde omstandigheden.
en deze man heeft beheersing over zijn lichaam, op een manier die we niet kennen.
Wel heb ik er vertrouwen in dat we dit kunnen achterhalen hoe Hof dit voor elkaar krijgt en hopelijk zo uiteindelijk ook het immuun systeem kunnen moduleren.
Ik bedoel: veel mensen kunnen vrij goed tegen koude:Wat hij kan is onder andere zin kerntemperatuur bewust beinvloeden.