Tonino
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 06 sep 2010, 23:03

Splijting en polarisatie van zoutkiemen

Graag leg ik een vraag neer rond het (vermeende?) principe van de magnetische behandeling van water tegen kalkaanslag.

Mijn ouders hebben een dergelijk apparaat gekocht. In de folder wordt met de nodige superlatieven de superieure werking van het apparaat beweerd.

"Het water vloeit door een sterk magnetisch veld (hoogwaardige Ticonal magneten) en kruist loodrecht daarop de magnetische veldlijnen. Hierdoor ontstaat een splijting en polarisatie van de zoutkiemen (calcium-, magnesiumionen,....) hetgeen de normale verdere kristallisatie grondig zal verstoren. De behandelde zoutkiemen verliezen hun klevende eigenschappen op leidingen en verwarmingselementen."

Geladen deeltjes kunnen zich naar mijn weten inderdaad 'richten' oiv een magnetisch veld. Maar splijten en hun 'klevende eigenschappen' verliezen?

Is er iemand deze deze bewering wetenschappelijk kan onderbouwen, c.q. kan verwijzen naar laboratorium proeven rond dit principe?

Als de vraag eerder aan de orde is geweest, dan graag even een linkje naar betreffend topic. De zoekmachine bleef blanco.

Bedankt alvast!

Tonino
Gebruikersavatar
Kravitz
Artikelen: 0
Berichten: 3.963
Lid geworden op: ma 05 okt 2009, 21:46

Re: Splijting en polarisatie van zoutkiemen

Is het geen toepassing op het Hall-effect uit de natuurkunde?

Zie onderstaande figuur:

Afbeelding

De conventionele stroom loopt van + naar - en via de rechterhandregel kunnen we aantonen dat de positieve deeltjes afbuigen naar boven. Het omgekeerde is geldig voor negatieve ladingen.

Nu gebeurt in het water precies hetzelfde, de positieve Ca2+ en Mg2+ ionen zullen afbuigen (stel nu) naar links en de negatieve HCO3- naar rechts.

Dit zou de 'splijting' moeten verklaren.

Hoe je de kalkaanslag (CaCO3) kan tegengaan met zoiets weet ik ook niet. Je kan Ca2+ en Mg2+ wel uit het water halen via bijv. een kationenuitwisselaar, maar dit kun je evengoed zonder de voorafgaande magnetisatie. Het lijkt dus nogal nutteloos...

Hopelijk kan iemand anders wat meer informatie geven want eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd naar het antwoord ](*,)
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Terug naar “Anorganische chemie en elektrochemie”