Een vriendin (tevens maatschappelijk werkster) zei pas geleden tegen me: "probeer het probleem meer met je gevoel te benaderen en minder met je verstand". Mijn antwoord hierop was dat begrippen zoals gevoel en verstand voor mij niet los te koppelen zijn.
Nochtans is er aangetoond dat cognitieve en affectieve discriminatie van elkaar losstaan, getoetst door Zajoncs medewerkers (Wilson, 1979)!
Mijn samenvatting zegt dit over het experiment
Experimentele taak:
Ppn concentreren zich op rechteroor en herhalen de voorgelezen tekst onmiddellijk woord voor woord hardop
Tegelijkertijd moesten ze een andere (geschreven) tekst ( met 3 à = fouten per regel) corrigeren op basis van de gehoorde tekst.
Tegelijk: muziekprikkels in het linkeroor (zonder voorgaande waarschuwing)
Herkenningstest en affectieve respons op een zevenpuntenschaal
OV: muziekprikkels ( 3 reeksen van 40 tonen)
AV: mate van herkenning van de muziekprikkels en van aantrekkelijkheid
Resultaten:
Ppn slaagden er niet in de oude melodieën van de nieuwe te onderscheiden. Dit was duidelijk te wijten aan de concentratietaak. Melodieën die vijfmaal vooraf aangeboden werden, leidden tot een significant meer positieve reactie dan melodieën die voor het eerst waren aangeboden tijdens de herkenningstest.
In een controleconditie werden de verschillende melodieën foutloos onderscheiden.
De affectieve reactie tegenover de geluidsprikkels werd niet bepaald door de subjectieve vertrouwdheid met elke melodie, maar was wél afhankelijk van het objectief herhaalde contact met de geluidsprikkels.
Het herhaald zintuiglijk blootgesteld worden aan de prikkel lijkt dan ook een voldoende voorwaarde voor het affectieve contacteffect.
Een ander experiment
Proefopzet:
20 zwarte onregelmatige achthoeken werden geprojecteerd in een snelkijker (1millisec) in 2 reeksen van 10
Experimentele fase (contactmanipulatie): blootstelling helft Ppn. aan reeks A en andere helft Ppn. aan reeks B. ( elke prikkel 5 maal ad random)
Ppn. moeten paarsgewijze vergelijking maken tussen prikkels uit de beide reeksen en moeten kiezen tussen telkens een oud en een nieuw object.
AV: mate van herkenning en mate van affectieve voorkeur
Resultaten:
16 van de 24 Ppn verkozen meer oude dan nieuwe, terwijl slechts 5 van de 24 de oude van de nieuwe prikkel konden onderscheiden op een niveau dat beter was dan het toeval.
17 van de 24 Ppn. waren beter in het ondervoelen dan in het onderkennen, tegenover slechts 4 die beter waren in het onderkennen.
Beter betekent natuurlijk conform de objectieve herhaalde blootstellingfrequentie, want een affectieve reactie kan nooit juist of verkeerd zijn.
Een bijkomende vraag hierbij is: Hoe zeker ben je van je antwoord?. Deze volgde telkens op de herkennings én de voorkeursvraag. (in gecontrabalanceerde volgorde uiteraard) De Ppn. hadden over het algemeen significant meer vertrouwen in hun affectieve dan in hun cognitieve oordelen. (voor affectieve discriminatie 2.29 tegenover slechts 1.60 voor de cognitieve discriminatie)
Wanneer de Pp subjectief min of meer zeker is dat hij de ene achthoek werkelijk verkiest boven de andere, dan blijkt die affectieve voorkeur ook veel meer onder stimuluscontrole te staan van het objectief herhaalde contact.
° Murphy & Zajonc: affectieve reacties hebben heel vaak voorrang op cognitieve
De voorrang betekent vanzelfsprekend niet dat we ons niet bewust kunnen worden van onze voorkeur, maar wel dat we het voorkeurobject niet bewust moeten herkennen of onderkennen van een ander object waartussen we een affectieve keuze hebben gemaakt.
Het hart slaagt erin een onderscheid te kunnen maken tussen objecten die voor het verstand niet te onderscheiden zijn. Hieruit kunnen we afleiden dat het kennen of herkennen van een object geen noodzakelijke voorwaarde is voor de prille ontwikkeling van gehechtheid of voorkeur tegenover datzelfde object. Voorkeur onderstelt geen voorkennis.
° De affectieve reactie heeft overigens chronologische prioriteit op de cognitieve herkenningsreactie, in deze zin dat de affectieve reactie sneller dan de cognitieve herkenningsreactie in de greep komt van prikkels, gegenereerd door het object waarmee het individu contact had.
Samenvattend: als je niet weet dat je iets hebt gehoord en ze vragen je welk stukje klinkt je vertrouwd dan moet je het muziekstukje nemen die je het leukste vindt....
Nu is mijn vraag: bestaat er dan zoiets als emotionele rationaliteit?
An diesem Beispiel sehen Sie, meine Damen und Herren, dass Politiker, die die Nase vorn haben, Intellektuelle ins Schlepptau nehmen können