5 cruciale vragen in één topic.
In het huiswerkforum kwam een vraag over wat er met de frequentie gebeurt als er een gewichtje aan een poot van een stemvork bevestigd wordt.
Bij een slinger heeft de massa van het gewichtje aan de slinger geen invloed op de frequentie. (mits kleine amplitude). Deze is wel omgekeerd evenredig aan de wortel uit g (valversnelling)
1) Waarom "mits kleine amplitude" ?
Bij een (blad)veersysteem (en een stemvork is dat) komt er nog een factor stijfheid van de veer (veerconstante) kijken. Die is wel weer afhankelijk van het gebruikte materiaal en:
de lengte van de veer: hoe korter de veer, hoe groter de veerconstante, hoe hoger de eigenfrequentie.
Hoe stijver het materiaal van de veer, hoe groter de veerconstante, hoe hoger de eigenfrequentie,
hoe lichter (gewicht) de veer, hoe hoger de eigenfrequentie.
Je schroeft een gewichtje op je 'veer', de eigenfrequentie zal lager worden. Hoe meer je het gewichtje naar de top van de stemvork verplaatst, hoe lager die eigenfrequentie. Voor eigenfrequentie lees: toon.
Ik vind leuke proefjes hiervoor met bladveren op internet, maar die werken alle met slappe veren, en met relatief grote gewichten op het uiteinde van de veer. In al deze proefjes is de bladveer horizontaal opgesteld. In die gevallen is de wiskunde redelijk simpel. De frequentie is dan omgekeerd evenredig aan de wortel uit de massa, en evenredig aan de wortel uit de stijfheid.
2) Ik heb het vermoeden dat een en ander minder simpel wordt als het gewicht aan de tip relatief klein wordt ten opzichte van de stijfheid. Klopt dat?
3) Als ik zo'n systeem met een slappe veer en een groot gewicht verticaal opstel, geldt dan, hoe slapper de veer, hoe meer ik de slinger benader? Met andere woorden, is een slinger eigenlijk een systeem met een oneindig slappe veer?
4) en als het gewicht halverwege de (blad)veer wordt geplaatst, dan ontstaat er toch wel een complex gebeuren van een eigenfrequentie vanaf het bevestigingspunt van de veer tot het gewicht, en een andere eigenfrequentie van de veer vanaf het gewicht tot aan het vrije uiteinde van de veer? Of gedraagt alles zich nog steeds als één systeem?
5) Ook begin ik me af te vragen of ik in het bovenstaande verhaal moet spreken van gewicht of van massa, met andere woorden, zal de eigenfrequentie van veersystemen veranderen als ik ze van de aarde naar de maan verhuis? Mijn gevoel zegt ja, spreken van gewicht dus. Maar de formules die ik tegenkom spreken van massa, niet gewicht.