iris_CF
Artikelen: 0
Berichten: 15
Lid geworden op: do 14 okt 2004, 15:08

[scheikunde] sulfiet in wijn

Hallo, kunnen jullie ons helpen?

Wij doen ons profielwerkstuk over de invloed van sulfiet in wijn. We hebben gelezen dat sulfiet onder andere wordt gebruikt voor het conserveren van wijn. Daarom willen we de bederfelijkheid van verschillende wijnen onderzoeken. Hoe kunnen we dit het beste doen?

Groetjes
Gebruikersavatar
Jorim
Beheer
Artikelen: 0
Berichten: 5.920
Lid geworden op: vr 21 jul 2006, 15:44

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Welkom op Chemieforum.nl

Je kan natuurlijk sulfiet gaan bepalen in wijn met een simpele titratie (zie hier).

Het (hééél) lang laten staan van wijn om te kijken welke het eerste bederft lijkt mij niet zo handig, want wat is bederven precies en zijn alle omstandigheden wel steeds hetzelfde. Wat misschien wel mogelijk is, is om het sulfiet uit de wijn te halen (zelfde stofje gebruiken als bij de titratie alleen dan een overmaat). Daarna laat je het staan en observeer je wat er gebeurt...
Gebruikersavatar
biochemiefreak
Artikelen: 0
Berichten: 2.330
Lid geworden op: wo 17 aug 2011, 08:31

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Een hoog sulfiet gehalte in de wijn wil zeggen dat de oogst niet zo geweldig was. een vervelende bijwerking van een hoge concentratie (natuurlijk wel een concentratie dat is toegestaan) aan sulfiet is dat de consument er behoorlijke hoofdpijn van kan krijgen.

Mvg Ron
juterh
Artikelen: 0
Berichten: 11
Lid geworden op: wo 04 feb 2004, 13:45

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

In de warenwet, kun je hier genoeg over vinden

Terug naar “Huiswerk en Practica”