hipStar
Artikelen: 0
Berichten: 9
Lid geworden op: za 30 sep 2006, 15:00

MPN - bepaling op coliformen

Voor ons project microbiële ecologie moeten we een MPN - bepaling doen op coliformen. We moeten zoeken op welke selectieve bodem we die coliformen moeten kweken. Iemand een idee? Want we vinden het niet echt. Ik weet dat dit een chemie forum is, maar misschien weet er dit wel iemand.
Gerard
Artikelen: 0

Re: MPN - bepaling op coliformen

Coliformen: een groep bacterien binnen de Enterobacterien met als gemeenschappelijk kenmerk de eigenschap dat ze lactose kunnen vergisten. De bekendste coliforme bacterie is Escherichia coli. De coliformen worden vaak bepaald om de waterkwaliteit vast te stellen.

Bron : http://dwp.fcroc.nl/microbiologie/van_atot_z.htm

Het is mijn vak niet maar misschien lactose buizen?
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: MPN - bepaling op coliformen

MCA agar (Mackonky agar ofzo) is goed voor deze groep, als je alleen E.coli wil moet je EMC agar pakken.
thomasvl
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 06 okt 2006, 11:40

Re: MPN - bepaling op coliformen

hallo,

als je op deze site kijkt en dan op Coliforms and E. coli klikt krijg je een overzicht van welke bodems je zo allemaal kan gebruiken.

grtz
hipStar
Artikelen: 0
Berichten: 9
Lid geworden op: za 30 sep 2006, 15:00

Re: MPN - bepaling op coliformen

thomasvl schreef: hallo,

als je op deze site kijkt en dan op Coliforms and E. coli klikt krijg je een overzicht van welke bodems je zo allemaal kan gebruiken.

grtz
Dit is dus 1 van de mensen waarmee ik samen werk. Dus hebben we het antwoord al gevonden, maar extra info is altijd welkom
Roy van Heesbeen
Artikelen: 0
Berichten: 740
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 12:26

Re: MPN - bepaling op coliformen

tja, daar staat genoeg.

Om het simpel te houden en zo breed mogelijk spectrum van coliformen te verkijrgen kan je het beste gewoon Maconkey agar pakken.

Die hebben ze overal wel.

Hieronder wat info erover.

Mode of Action

Bile salts and crystal violet largely inhibit the growth of the Gram-positive microbial flora. Lactose and the pH indicator neutral red are used to detect lactose degradation.

Typical Composition (g/litre)

Peptone from casein 17.0; peptone from meat 3.0; sodium chloride 5.0; lactose 10.0; bile salt mixture 1.5; neutral red 0.03; crystal violet 0.001; agar-agar 13.5.

Preparation

Suspend 50 g/litre, autoclave (15 min at 121 °C), pour plates.

pH: 7.1 ± 0.2 at 25 °C.

The plates are clear and red-brown to dark red.

Experimental Procedure and Evaluation

Inoculate by spreading the sample material on the surface of the plates.

Incubation: 18-24 hours at 35 °C aerobically.

Lactose-negative colonies are colourless; lactose-positive colonies are red and surrounded by a turbid zone which is due to the precipitation of bile acids as a result of pH decrease.

Terug naar “Immunologie en microbiologie”