ik zat zelf te denken aan een Duitser en een Deen die zich daarmee bezighielden ten tijde van de WO II....maar kom niet op hun namen....zouden jullie mij hiermee op weg kunnen helpen?
alvast bedankt..
Moderator: physicalattraction
Max Planck komt het meeste eer toe (altans qua idee), omdat hij bewust de quantumaanname in zijn afleiding van de zwarte straler deed, ook al geloofde hij er geen moer van. Niels Bohr is de deen, vooral bekend van zijn/de Kopenhaagse interpreatie van de q.m. en zijn gepostuleerde quantumsprongen van de elektronen.de heer Planck was de gene die het beestje een naam gaf door te zeggen dat licht gekwatificeerd is. Maar het is natuurlijk moeilijk om een studie richting aan een man te hangen. Dit was trouwens van voor de eerste wereld oorlog.
Tja. Dat was zijn verklaring voor het fotoelektrisch effect... Maar ja, zei hij niet ook "God dobbelt niet" over de qm?!Planck nam aan dat zijn zwarte stralers alleen energie konden uitstralen in discrete hoeveelheden. Het was echter Einstein die er van uitging dat het licht zelf gequantiseerd was (grappig dat hij hier als een van de grondleggers van de quantummechanica wordt vergeten).
ja dat zei hij, maar veel later, in de eindfase van de ontwikkeling van de theorie. In het begin kon hij de quantumtheorie nog begrijpen, en was hij idd een grondlegger ervan. Maar van zodra er verschijnselen ter sprake kwamen zoals onvoorspelbaarheid en non-lokaliteit enz. haakte hij af. Vanaf dan stelde hij alles in het werk om de theorie (in feite enkel de 'Copenhagian Interpretation') de grond in te kunnen boren.Tja. Dat was zijn verklaring voor het fotoelektrisch effect... Maar ja, zei hij niet ook "God dobbelt niet" over de qm?!
Max Planck komt het meeste eer toe (altans qua idee), omdat hij bewust de quantumaanname in zijn afleiding van de zwarte straler deed, ook al geloofde hij er geen moer van. Niels Bohr is de deen, vooral bekend van zijn/de Kopenhaagse interpreatie van de q.m. en zijn gepostuleerde quantumsprongen van de elektronen.DePurpereWolf schreef:de heer Planck was de gene die het beestje een naam gaf door te zeggen dat licht gekwatificeerd is. Maar het is natuurlijk moeilijk om een studie richting aan een man te hangen. Dit was trouwens van voor de eerste wereld oorlog.
Schroedinger, Dirac, Heisenberg, Bell, Pauli, de Broglie hebben ook belangrijke bijdrages geleverd...
ja dat zei hij, maar veel later, in de eindfase van de ontwikkeling van de theorie. In het begin kon hij de quantumtheorie nog begrijpen, en was hij idd een grondlegger ervan. Maar van zodra er verschijnselen ter sprake kwamen zoals onvoorspelbaarheid en non-lokaliteit enz. haakte hij af. Vanaf dan stelde hij alles in het werk om de theorie (in feite enkel de 'Copenhagian Interpretation') de grond in te kunnen boren.