Het is misschien een vraag zwaar onder het niveau van deze forum, maar als er stroom loopt door een staaf, dan is het toch een kathode en anode tegelijk?
@CoenCo, vergeet niet dat KNAP alleen geldt voor een cel die door een externe spanning wordt gedreven. Voor een batterij, ook zelf een elektrochemische cel, geldt als hij wordt gebruikt precies het omgekeerde. Het is misschien beter te onthouden dat bij een kaThode de elektronen eruiT gaan, en bij een aNode eriN.
@amirates, ik zou het niet zo noemen omdat de context verkeerd is. Men spreekt eigenlijk pas van een kathode als de elektronen er echt "uit" komen, bijvoorbeeld naar de ionen in een vloeistof (in een elektrochemische cel) of in een gas (in een "kathodestraalbuis" of CRT, of in een gasontladingslamp). Een metalen staaf is dus pas een kathode of anode als de elektronen niet uit een draadje komen en/of niet een draadje ingaan.
Tjonge, dit blijft een moeilijk onderwerp, precies om de reden die te TS had om de vraag te stellen.....
Natuurlijk heeft elke "geleider" twee kanten en daarmee nogmeer verwarring.
Dus even opnieuw: Aan een kathode in een cel (maakt niet uit of het een batterij of een gedreven reacties is) vindt een reductie-reactie plaats. De kaThode is de bron van de elektronen, en daar komen dus de elektronen uiT die voor de reductie nodig zijn. Dit is het chemisch perspectief. Maar sluit ik nu de cel af en kijk naar de aansluiting waarop staat "kathode", dan moeten daar de elektronen dus IN..... en dus "komt de stroom uit de kathode".
"Vroeger" bestond er zo iets als een kathodestraalbuis: een elektronenkanon in een ouderwetse televisie. Ze noemen de elektronen daarin niet voor niets Kathodestralen!