Die opstelling gaat er dan wel héél anders moeten uitzien dan in de schets op die weethet-site.
krachtenschaal 1 cm ≡ 2 N
- zuhse 1132 keer bekeken
rekenvoorbeeld: balletje weegt 4 N. Om het balletje langs de helling omhoog te trekken is onder deze hoek ongeveer ¼ daarvan nodig, dus zeg 1 N.
Magneetkracht neemt af met een factor R
3, met R de afstand tot de magneet. Onderaan de helling is R zeker 10 x zo groot, als boven het gat, nabij het gat is de magneetkracht dus ca 1000 x zo groot als onderaan de helling.
Die kracht kon ik er niet in tekenen op dezelfde schaal, op de schaal van de vectoren die er staan zou die vector ca 500 cm (5 m) lang zijn.
De verticale component van die magneetkracht bedraagt dan wederom ongeveer ¼ van die magneetkracht, oftewel ca 250 N, ruim 60 x zoveel als de zwaartekracht op het balletje. (maar dei vector heb ik om praktische redenen ook maar niet getekend).
Dit balletje gaat met alle zekerheid dat gat NIET in.
Lees ook de
Verborgen inhoudZij zijn heus niet de enigen.
Wie dan nog?
Die weethet-site is de enige die google kent met de naam Bertold Uhse. Als die zoals beweerd heeft meegewerkt aan de TUM "aan de ontwikkeling van antigeluid in de auto. Het apparaat, dat precies over de mond paste", en dat zoals beweerd een groot succes was, dan had die man toch wat beter vindbaar moeten zijn.
Enneh, Over dat Van Meegeren Genootschap dat kwam, zag en goedkeurde, lees dit Trouw-artikeleens?
Leraren foppen leerlingen op internet
Utrecht Pierre van Arkel − 22/04/06, 00:00
Scholieren checken informatie van internet niet of nauwelijks, schreef Trouw woensdag. Wij doen er iets aan! Ook ons is opgevallen dat sommige leerlingen klakkeloos tekst van internet overnemen en in een werkstuk als hun eigen product presenteren. Een tiental docenten, historici, een wiskundige, natuur- en scheikundigen, een bioloog, een elektrotechnicus, hebben nu het Van Meegeren Genootschap opgericht.
Op internet hebben wij het Weetnet geconstrueerd, waar artikelen uit verschillende vakgebieden staan. Het adres is
http://www.weetnet.nl De tekst ziet er heel wetenschappelijk uit, maar alle opstellen zijn fake. Zo zijn er artikelen over planten die ecstasy produceren, het getal pi in de hunebedden, Utrecht als zeehaven en buitenzintuiglijke invloed bij de heksenprocessen. Ook zijn er handige boekbesprekingen zoals over de roman Multatuli door Max Havelaar.
Om niet onethisch te handelen, hebben we afgesproken, nooit onze leerlingen rechtstreeks naar de site te verwijzen. Ze komen er wel. Als je je verstand gebruikt, moet je aan minstens één duidelijke aanwijzing kunnen zien dat het onzin is. Voorwaarde tot toetreding tot het genootschap is dat iemand een artikel op de site gepubliceerd heeft.
Effect? Soms werden onze artikelen overgenomen op andere sites, vaak vonden gegevens of hele passages hun weg naar scripties en zelfs in een boek. Wij blijven ons educatieve werk doen, als het niet tot lering is, dan toch tot vermaak.