Dat kan niet bij elk soort batterij omdat niet elk chemisch proces omkeerbaar is.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip... http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Aanvullend: bij een normale zink-bruinsteen batterij gaat er zinkmetaal in oplossing, als je probeert op te laden zal het zink nooit op dezelfde plek weer aangroeien en weer een nette zinkfolie vormen.
Dat laaste is feitelijk het hoofdargument: Batterijen gebruiken vaak reacties waarbij je in theorie het ding weer kan opladen. In de praktijk werkt het niet omdat de reactie wel omkeert, maar de reactieproducten op de verkeerde plaats terecht komen.
Overigens werkt het in de praktijk ook wel een beetje - je kunt een gewone alkalinebatterij een beetje bijladen, dat gaat hooguit een paar keer goed omdat het materiaal steeds op de 'foutere' plaats terecht komt. Uiteindelijk kan daardoor een isolatielaagje in de batterij doorgeprikt worden en het ding zelfs gaat lekken of ontploffen, dus het is niet aan te raden het uit te proberen.
Oplaadbare batterijen zijn zo opgebouwd dat de materialen wel op de juiste plaats terugkomen. Dat is echter ook niet 100% betrouwbaar, en beperkt het aantal keer dat zo'n batterij op te laden is (tot honderden a duizenden keren).
als ik het goed begrijp kun je dus een niet-oplaadbare batterij wel opladen, maar de reactieproducten gaan steeds verder weg van de elektrode en hierdoor kunnen ze door het isolatielaagje prikken en daardoor kan het ontploffen?