Als eerste moet ik opmerken dat licht door de mens wordt geinterpeteerd als kleur. Het is in feite niets anders dan een gebied verschillende golflengtes varieerende van blauw:250 nm (nanometer, een miljoenste van een millimeter) en rood tot 750 nm.
We zien dat wij als mensen de golflengtes interpeteren als: van links naar rechts --> Ultraviolet(zien we niet, vissen wel) blauw, groen geel, oranje, rood en infrarood(zien we ook niet).
Op een of andere manier delen onze hersenen de golflengtes in in 3 hoofdgroepen: Blauw, groen en rood. Maar we zien ook randgroepen als geel oranje, turkoise, die veel dunner zijn.
Dit komt omdat niet alleen onze hersenen de verschillende golflengtes als een andere kleur interpeteren, maar ook gemengde golflengtes, dus licht van een gele bron en licht van een rode bron bijvoorbeeld.
Het mengen van kleuren gebeurt in ons hoofd.
We kunnen dus met verschillende kleuren, andere kleuren maken.
Maar nu terug naar het principe van de basiskleuren.
Stelling 1: rood en groen en blauw licht maakt wit, en met deze drie kunnen we alle kleuren maken.
Stelling 2: Rode en gele en blauwe verf maken zwart en met deze 3 kunnen we alle kleuren verven.
Wat is het
verschil tussen deze twee? Simpel, bij de ene is er groen bij, bij de tweede geel.
Wat is de
overeenkomst tussen deze twee? wel, bij alle twee wordt er gebruik gemaakt van 2 kleuren aan de uiteindes van het spectrum en een kleur in het midden.
Waarom is het nu bij de ene geel en bij de andere groen?
Het antwoord hierop moet niet in de natuurkunde gezicht worden. Want men kan zowel groen als geel als basiskleur gebruiken, het moet er gewoon een in het midden zijn, nu is geel wel iets uit het midden, maar veel verschilt het niet. Sterker nog, met blauw-geel-rood licht krijg je ook wit, met blauw-groen-rode verf krijg je ook zwarte verf.
Er is echter een maar, met rood-groen-blauwe verf kan men nooit geel schilderen. Waarom niet? Nou, als men dus groen en rood door elkaar mengt krijgt men? Juist donker groen, je weet wel dat olijf olie groen. Maar wat is olijf eigenlijk? Dat staat niet op onze EM spectrum kaart van hierboven? Hoe kan dat dan?
En nu komt de kloe van het verhaal, en hier kun je nog vaak saaie feestjes mee opvrolijken.
OLIJF IS GEEL,
O, ja?
Welnu geel is 100% rood en 100% groen licht en 0% blauw licht
Olijf daarentegen is 50% rood en 50% groen en 0% blauw.
Het is dus de zelfde kleur, echter minder sterk. Wat er met schilderen gebeurt is, je gooit een kleur dat alles behalve groen absorbeert en een kleur dat alles behalve rood absorbeert bij elkaar, dit resulteerd in een kleur dat 50% groen en 50% rood absorbeert, ofwel 50% geel absorbeert, ofwel onze ogen maken donkergeel olijf-groen.
Je kunt bovenste uittesten door een goed tekenprogramma op te starten en de hexadecimale waardes voor een kleur in te geven. Geel wordt dan dus: #EE,EE,00 en olijf wordt dan #88,88,00. Dit is equivalent aan decimaal: #255,255,00 en #128,128,00.
De kloe:
Het verschil zit hem in het kiezen van de middelste. Voor groen kunnen we zeggen dat het het breedste gebied heeft, voor geel kunnen we zeggen dat we met schilderen dit wel moeten kiezen, want donker geel interpeteren onze hersenen als olijf-groen.
Soms verras ik me eigen....