Alopex schreef: ↑vr 07 jun 2013, 19:43
1.Kan een potentiaalput zowel voor elektronen als atomen dienen? Want atomen (geen ionen) lijken mij elektrisch neutraal zodat ze moeilijk in een put te vangen zijn?
een persoon die in een dal staat (dus letterlijk een put), zit ook in een potentiaalput: als hij naar een andere plaats wil moet hij omhoog en stijgt de potentiële energie (in dit geval tgv. de zwaartekracht)
2.De harmonische oscillator (Dubbele potentiaalput) : is deze ook toepasbaar op elektronen of atomen of alleen op moleculen (omdat zij kunnen omklappen = oscilleren?)
het is geldig voor allerlei systeem waarvan je de potentiaal (onderlinge interactie-energie) kan beschrijven volgens een kwadratische functie. Binnen de kwantummechanica is inderdaad een binding tussen twee atomen in een molecuul (of een bindingshoek tussen drie atomen) iets dat je redelijk adequaat kan beschrijven met zo'n functie.
Als een atoom in de grondtoestand zit, betekent dit dan dat al zijn elektronen in hun baan (1s, 2s, ...) zitten?
de mogelijk orbitalen zijn opgevuld zodanig dat de totale energie het laagste is
En als het atoom 'geexciteerd' is, betekent dit dan dat één of meerdere elektronen naar een hoger energieniveau zijn gegaan of dat het atoom naar een hoger engergieniveau gegaan is?
het atoom = kern + elektronen. Eén of meer elektronen zitten bij een geëxciteerde toestand in hogere orbitalen dan de grondtoestand -> hierdoor ligt ook de totale energie hoger. Je kan dan praten over het atoom als geheel, of specifiek aangeven welke elektronen in een hoger orbitaal zitten.
Moesten elektronen naar een hoger energieniveau gaan, naar waar gaan ze dan als de schil (van de juiste geexciteerde energie) al vol zit?
excitatie van een atoom houdt steeds in dat er een orbitaal wordt bezet dat niet wordt bezet in de grondtoestand
This is weird as hell. I approve.