Anton_v_U schreef: ↑wo 21 aug 2013, 13:22
wie kan garanderen dat wij nooit een fenomeen zullen waarnemen dat strijdig is met een theorie?
Hoe kun je dat ooit weten?
Je weet het omdat een meetresultaat anders is dan de theorie voorspelt. Een harde garantie dat onze huidige beste inzichten daadwerkelijk correct en volledig zijn is nooit te geven.
Overigens is het ook lang niet altijd van toepassing: In praktische situaties kun je prima werken met de observaties die newton deed over zwaartekracht... als je pakweg wilt weten hoe lang het duurt voor iets dat valt van hoogte x de grond raakt, en met welke snelheid etc, levert het gewoon antwoorden op die kloppen binnen wat je met normale middelen kunt vaststellen.
Iets als het relatief sneller verlopen van tijd in een vliegtuig vs op de grond door het verschil in zwaartekracht is iets dat wel te meten is met atoomklokken, maar je hoeft niet bepaald je horloge gelijk te zetten als je een rondje om de wereld vliegt.
Anderzijds is dat inzicht wel essentieel, bijvoorbeeld voor toepassingen als GPS waarbij de klokken in de satellieten sneller lopen dan die op aarde (uit ons reference frame op de grond). Daarbij zijn minuscule verschillen opeens zo groot dat het hele systeem niet zo werken als je er niet voor zou compenseren.