Die zou naar mijn idee op zijn beurt wel verstoring moeten achterlaten ander zou je deze niet kunnen meten of waarnemen. Dan kom je weer uit op de wetten van frictie.
Er is een groot verschil tussen een klassieke golf die een tussenstof nodig heeft (zoals de golven op het water of geluidsgolven in de atmosfeer) en een elektromagnetische golf. De laatste golven hebben geen medium nodig om zich door te verplaatsen. Het werd wel lang verondersteld dat een medium ook voor elektromagnetische straling als licht nodig was, en deze onzichtbare stof werd 'ether' genoemd. Het beroemde Michelson-Morley experiment
KLIK toonde aan dat er geen ether kan zijn. Er is dan ook geen sprake van het achterlaten van een verstoring of van frictie.
Zolang licht niet interacteert met de omgeving kan het worden beschouwd als een golfverschijnsel, en bij interactie als een energiepakketje (foton). In feite heeft licht zowel golf- als deeltjes eigenschappen, de zogenaamde golf-deeltjes dualiteit
KLIK.
Als een foton interacteert met de omgeving, wordt het vernietigd. Interactie zonder verandering is onmogelijk.
Maar als fotonen geen interactie hebben met de omgeving hoe kan licht dan verbuigen?
Licht moet, net als materie, de kromming van de ruimtetijd die veroorzaakt wordt door een flinke massa volgen en wordt zo dus 'afgebogen'.
- gravitational-lens-01 1178 keer bekeken
Een zogenaamde Einsteinlens is hier een mooi voorbeeld van. Een grote hoeveelheid materie op de voorgrond (bijvoorbeeld van een sterrenstelsel of zwart gat) buigt het licht van een achtergelegen object als een lens, waardoor dat object meerdere keren zichtbaar kan worden of getoond wordt als een ring zoals hier:
- naamloos 1177 keer bekeken
En hoe zit het dan met het verhaal van de elektronen die verplaatsten dmv licht?
Als een energiepakketje (een foton) een atoom raakt, dan is het foton vernietigd. De energie van het foton wordt toegevoegd aan het atoom, waardoor een elektron in een hogere baan gaat draaien. Het atoom is dan 'aangeslagen'. Na enige tijd valt het elektron weer (eventueel stapsgewijs) terug naar de oorspronkelijke baan en het atoom keert terug naar de grondtoestand. Er wordt op dat moment door het atoom een of meerdere nieuw(e) foton(en) uitgezonden, zoals in deze animatie getoond wordt:
- Absorption_small 1177 keer bekeken
@boormeester:
Zonder deze inflatie fase zou er een voorkeursrichting zijn (namelijk in de richting van het beginpunt van de oerknal).
Je moet de oerknal niet zien als een klassieke explosie met een centrum van waaruit de materie de ruimte wordt in geslingerd. De oerknal is het begin van de expansie van de ruimtetijd zelf en vond dus overal in het heelal plaats. Het beeld van een explosie, die van buitenaf wordt bekeken is niet correct, je kan immers niet buiten het heelal treden.
Een goed artikel van Davis en Lineweaver over deze en een paar andere misvattingen, waaronder de foutieve gedachte dat sterrenstelsels zich niet sneller dan de lichtsnelheid van ons kunnen verwijderen, of het heelal niet sneller dan de lichtsnelheid uit zou kunnen dijen is als bijlage toegevoegd.
Er is geen centrum in het heelal, en de inflatie is dus ook niet nodig om het ontbreken van een centrum te verklaren. De inflatie is een noodzakelijke aanname om het vlakheids- (
klik) en het horizonprobleem (
klik) op te lossen, tevens biedt het een goede verklaring voor de homogeniteit en isotropie van het heelal, het zogenaamde kosmologische principe (
klik). Een prettig leesbare samenvatting van een dissertatie over dit onderwerp vind je
hier.