Hou in de gaten dat banen perspectief belangrijker is dan het plezier van studeren. Dat is het tegenovergestelde van het advies wat in mijn tijd werd gegeven maar daar komen adviseurs tegenwoordig van terug.
Er zijn weinig onderzoeksplekken binnen de academica. Als een resultaat is er grote werkloosheid onder afgestudeerde wetenschappers die dan maar in een ander gebied aan de slag gaan. Veelal onder hun niveau. De life-science/chemie sectors bieden al betere kansen dan bv natuur- of wiskunde maar het banenperspectief hangt nog steeds sterk af van de precieze richting/studie.
Life-Science & Technology biedt beter perspectief dan celbiologie, terwijl de studies qua inhoud bijna hetzelfde zijn. Maar het cruciale verschil zit in de technische en bedrijfskundige kant van LST. Een studie als biologie is sowieso bijna een garantie voor werkloosheid of gedwongen carrière switch. Tijdens alumni dagen bleek dat ruwweg 2 op de honderd mensen uiteindelijk binnen de biologie aan de slag kon! En dat is vandaag de dag nog best optimistisch.
Studies aan een technische universiteit leveren ook betere banenkansen op, daar doen de universiteiten ook moeite om je aan een carrière te helpen. Als je Life-Science & Technologie studeert aan de TU Delft mag je alleen een stage volgen bij een bedrijf. Als je het juiste bedrijf selecteert is er een grote kans dat je na je stage direct wordt aangenomen. Maar als je dezelfde studie volgt aan universiteit Leiden is de kans klein dat je bij een bedrijf zult lopen, in plaats daarvan zit je bij een onderzoeksgroep binnen de universiteit. En die hebben bijna zeker geen open plekken. Wees ook niet verbaasd als sommige personeelsmanagers geen respect hebben voor stages binnen de universiteit. Velen denken dat alleen een bedrijfsstage meerwaarde heeft en dat academici per definitie alleen op papier goed presteren. Mocht je na je studie besluiten om een andere richting op te gaan dan is een bedrijfsgerichte studie ook van meerwaarde. Je zou bv een minor kunnen nemen die als een backup kan dienen. BV met een scheikundige studie én een bedrijfskundige minor/studie ernaast zijn je kansen om manager te worden binnen een chemisch bedrijf redelijk goed. Dat moet je natuurlijk maar net willen, maar er zijn aardig wat onderzoekers die uiteindelijk gedwongen werden om hiervoor te kiezen. Het is beter dan werkloosheid zullen we maar zeggen
Voor biologie wordt Wageningen als de kwalitatief betere universiteit gezien vergeleken met universiteit Leiden. Maar gemiddeld genomen staat Leiden redelijk hoog op de wereld rang lijst van universiteiten, boven Erasmus Rotterdam en beneden de TU Delft. Technische universiteiten staan sowieso hoger op de rang lijst maar de studies worden vaak als zwaarder ervaren. Op de TU Delft duren technische bachelors bijna altijd langer dan er voor staat, je zult moeten navragen of dit ook het geval is met chemische en life-science studies.
Mocht je toch het onderzoek in willen en heb je al een idee in welke richting je wilt gaan, dan is het een goed idee om even uit te zoeken of dit wel wordt verricht binnen de universiteiten. Zo doet Wageningen veel op het gebied van biofuel en werkt Leiden aan bio-technische zonnecellen. In Groningen is er een groot stam cel centrum, in Leiden niet. Waarschijnlijk heb je nu nog geen vaste plannen en anders veranderen die vast wel met de tijd, maar als je na je bachelor verder wilt gaan met een master dan is dit zeker van belang.
Als je onderzoek doet tijdens je studie, probeer dan ervaring te krijgen met technieken die veel worden gebruikt. Dat vergroot je banenkansen ook enorm. Er is momenteel veel vraag naar onderzoekers en analisten met ervaring in chromatografie, maar ervaring met flow-cytometrie is niet veel gevraagd.
En netwerken is belangrijk. Ik heb het uit goede bronnen dat bijna alle phd posities al vergeven zijn vóórdat de vacature wordt geplaatst. Ik kreeg meerdere phd posities spontaan aangeboden (helaas zat er niets bij wat mijn ding was) puur en alleen via netwerken. In het bedrijfsleven werkt het ook vaak via netwerken.
Ik zou dus eerst goed uitzoeken welk diploma het meest waard is (bv vragen aan arbeidsexperts en zoeken op huidige vacatures) en dit ZEER zwaar laten meewegen bij je studiekeuze. Zoek vervolgens het curriculum uit voor elk van de jaren en spreek meerder jaars studenten. Zoek uit hoe moeilijk de verschillende kwartalen/jaren worden ervaren. Sommige studies beginnen moeilijk en bouwen dan af, andere worden incrementeel zwaarder. Wees ook niet bang om van studierichting te veranderen als blijkt dat het écht niet je ding is. Ik ken meerdere ex-studenten die nog steeds verzuchten dat ze spijt hadden van hun keuze.
Da's volgens mij al het advies wat ik je kan bieden