barthol
Artikelen: 0
Berichten: 264
Lid geworden op: do 19 jul 2007, 11:01

Meikevers in de war?

Het was eind november.  Ik had mijn bejaarde moeder aan de telefoon. Zij  vertelde dat ze die vrijdag (21 november) opeens schrok van een groot vliegend beest in de woonkamer, maar toen hij opeens gevallen was, onhandig op zijn rug lag te spartelen, zag zij (zo vertelde zij) dat het een meikever was, die moeite had om zich weer om te draaien terug op zijn pootjes. Ze had hem de volgende dag door mijn zwager (die het beest ook als een meikever herkende) naar buiten laten brengen.
 
Ik reageerde meteen van "WAT?!!! een Meikever eind november??????, die beesten zie je rond mei, niet in deze tijd van het jaar. Weet je wel zeker dat het wel echt een meikever was? en niet een ander soort kever?" en  "had hem bewaard!!!! om goed te kunnen determineren wat voor kever het precies was".
 
Ik dacht dat ik te laat was met dat advies, want het beest was al naar buiten gebracht. En met deze temperaturen zou hij dat toch niet lang overleven.
 
Maar een halve week geleden, belde ze me op dat ze weer zo'n zelfde kever had gevonden, alleen lag deze dood op het parket in de woonkamer. (de huishoudelijke hulp was ervan geschrokken, en wilde dat enge beest al opzuigen met de stofzuiger. Maar mijn moeder kon dat nog net op tijd tegenhouden.) En ze zou hem voor me bewaren.
 
Gisteren 5 december kon ik de mystery-kever eindelijk met eigen ogen aanschouwen....
En het was inderdaad onmiskenbaar een meikever. Geen andere bladspriet kever.
 
Meikevers eind november, begin december.!!!!!  Weliswaar in huis, dus ik heb het vermoeden dat de engerlingen in een pot van een van de (weinige) kamerplanten hebben gezeten.
 
Komt het wel vaker voor dat Meikevers zich zo verschrikkelijk buiten hun seizoen laten zien?
Echt zo (een half jaar!) in de war zijn.
Gebruikersavatar
Pinokkio
Pluimdrager
Artikelen: 0
Berichten: 2.390
Lid geworden op: ma 20 nov 2006, 21:59

Re: Meikevers in de war?

barthol
Artikelen: 0
Berichten: 264
Lid geworden op: do 19 jul 2007, 11:01

Re: Meikevers in de war?

Bedankt voor de link. Het is dus wel zeldzaam maar als waarneming niet uniek. Ik had zelf ook dat ik er nog geen te grote conclusies aan wilde verbinden (b.v. t.a.v. klimaatverandering) en geredeneerd dat die twee meikevers waarschijnlijk ergens uit huis moesten zijn gekomen. Niet van buiten naar binnen waren gevlogen. Eigenlijk is er daar maar 1 plantenpot die dan verdacht is. Een ficus in een 20 cm hoge pot. Eigenlijk niet eens zo'n hele grote plantenpot.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Meikevers in de war?

Zou het kunnen dat het een plantenpot betreft die op de vensterbank staat, of anderszins wordt verhit door het opstoken van de verwarming?

Gezien het nogal milde verloop en warme begin van november met een daarop volgende koude periode kan ik me zo voorstellen dat de temperatuur op de vensterbank een stijgende lijn heeft laten zien, waardoor deze beestjes wellicht reageerden alsof het lente was.

Binnenshuis levert de winter soms aparte situaties op, soms door een combinatie van stoken en verlichten. Je ziet bijv ook dat sommige planten gewoon in de groei schieten aan het begin van het stookseizoen in ruimtes met veel verlichting.
Victory through technology
barthol
Artikelen: 0
Berichten: 264
Lid geworden op: do 19 jul 2007, 11:01

Re: Meikevers in de war?

De plantenpot staat in een hoek van de woonkamer op een klein tafeltje,  met niet ver aan de ene kant een raam naar het Westen en niet ver aan de andere kant een raam naar het Noorden. Niet bijzonder verlicht hoewel er soms wel wat zonlicht door dat westelijke raam komt. Maar het huis staat in een bosachtige omgeving. (omgeving Apenheul) Veel hoge bomen rondom het huis die vooral in deze tijd van het jaar (met een laagstaande zon) direct zonlicht vaak tegenhouden. Ik kan me niet voorstellen dat het licht een rol heeft gespeeld.
Er staat wel een staande lamp naast, maar die is ook lang niet altijd aan. In het huis  wordt het wel iets warmer gestookt dan gemiddeld (meestal 22.5 graden, want mijn moeder is hoogbejaard)
 
Maar de drie andere kamerplanten die er zijn staan allemaal in kleine potten. dus die komen nog minder in aanmerking. 
Omdat alle twee de meikevers in de woonkamer zijn aangetroffen, en mijn moeder door haar handicaps zelf nauwelijks buitenkomt denk ik wel dat ze ergens in de woonkamer uit de grond zijn gekropen. Die plantenpot van die ficus in het hoekje is dan de enige plantenpot die volgens mij in aanmerking komt. In de rest van het huis zijn geen kamerplanten. 
In de normale jaargetijden (voorjaar) zie ik rondom het huis wel veel meikevers. En dit jaar zagen we daar ook een tweetal keren een vliegend hert.
 
Toen ik 2 weken geleden de eerste kever nog niet had gezien, en ook nog niet alle details wist, heb ik wel ook gedacht aan de broeihopen die er zijn in die tuin, en ook wel eraan dat het tot half november behoorlijk warm was voor de tijd van het jaar. Maar er verder over denkend, en nadat die tweede kever ook daar in de woonkamer was gevonden, heb ik dat idee  dat hij misschien van buiten was gekomen laten varen.                              
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Meikevers in de war?

Het zou natuurlijk best kunnen dat een meikever een jaar of 4 geleden eitjes gelegd heeft in de pot van die ficus, maar misschien ook wel minder lang geleden. Normaliter hebben ze een paar seizoenen nodig, maar of dat binnen ook geldt durf ik niet te zeggen.

Misschien komen ze binnen wel op willekeurige tijden van het jaar naar boven, de kou is nooit een belemmering. Het zal echter niet zo vaak voorkomen dat zo'n beetje precies een potplant uitkiest om eieren in te leggen.
Victory through technology
barthol
Artikelen: 0
Berichten: 264
Lid geworden op: do 19 jul 2007, 11:01

Re: Meikevers in de war?

Mee eens dat het scenario dat zo'n kever in het verleden precies die potplant heeft gekozen om eieren in te leggen ook een beetje raar is. Het was ook niet aan de buitenkant van die plant te zien dat er door engerlingen aan de wortels geknaagd is geweest. Maar ik zoek bij zo'n vraagstuk naar de meest waarschijnlijke verklaring. Dat ze allebei in dit jaargetijde van buiten zijn gekomen en allebei gezamenlijk met iemand mee naar binnen zijn gekomen om de warme woonkamer op te zoeken, dat lijkt me nog onwaarschijnlijker. 
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Meikevers in de war?

Het lijkt me inderdaad waarschijnlijker dat een meikeverin haar ei kwijt moest en die potplant geschikt achtte - zo'n beetje komt eerder per ongeluk dan expres binnenshuis terecht.

Of die ficus zichtbaar geleden moet hebben onder de vraat van een paar larven betwijfel ik. Zeker als het een ficus benjamini is (met kleine bladeren die in een puntje uitkomen) denk ik niet dat het zoveel uit maakt. Zolang het resterende wortelstelsel groot genoeg is om voldoende water op te nemen is er niet zoveel aan de hand. Die planten zijn aardig geschikt voor het overleven van 'droogte' en heben wortels die goed terug groeien na beschadiging. Als ze niet meer dan pakweg een kwart van hun wortels acuut verliezen en regelmatig water krijgen zul je er m.i. niets van zien aan de plant.
Victory through technology

Terug naar “Ecologie”