Michel Uphoff schreef:Stond de Zon gezien vanaf de camera min of meer boven het centrum van het patroon?
Ik denk aan
dubbelbreking:
De zon stond laag boven de horizon, ongeveer 90° verwijderd van het stukje hemel. Het blauwe licht van de hemel achter het ringenpatroon zou daarom gepolariseerd moeten zijn.
Dubbelbreking kan, maar de illustraties daarvan gaan meestal over in het materiaal ingebakken mechanische stress, die plaatselijke afwijkingen van de dubbelbreking veroorzaken. Cirkelpatronen en lijnpatronen hebben dan een vaste plaats in het materiaal. Maar bij de treinruit van Arriva had het cirkelpatroon geen vaste plek op de ruit (wel een vaste plek aan de
hemel).
De onderstaande knipperfoto laat dat zien. Hij is samengesteld uit twee foto's van de treinruit, met het verschil dat de bril 90° gedraaid was bij de tweede. Het camerastandpunt verschilde een beetje, zoals blijkt uit streepjes op de vuile ruit. Het cirkelpatroon heeft een vaste plaats aan de hemel, en beweegt niet mee met de vuile ruit.
De knipperfoto is ook interessant omdat de twee foto's duidelijk complementair zijn. Rode banden op de ene foto zijn groen op de andere, en donkere banden op de ene foto zijn helder op de andere. Vermoedelijk omdat de optelsom van beide plaatjes het ongepolariseerde beeld zonder ringenpatroon moet opleveren.
- animated3 2420 keer bekeken
Benm schreef:Om dat te achterhalen is het van belang te weten of die zonnebril horizontaal/verticaal of circulair gepolariseerd is.
Het is een gewoon gepolariseerde zonnebril voor buiten, die horizontaal gepolariseerde schitteringen moet tegenhouden. Hij werkt complementair als je je hoofd 90° kantelt. Volgens mij worden circulair gepolariseerde brillen alleen in de bioscoop gebruikt, voor 3D films, en dan moet de projector ook circulair gepolariseerd licht uitzenden. Met het voordeel dat het niet uitmaakt of je je hoofd kantelt.
De enige polaroidbril ter wereld die verticaal gepolariseerd licht tegenhield was van James Bond, daarmee kon hij door een raam kijken zonder zijn hoofd te kantelen (A view to a kill,
klik)