Ik vind het een leuke stelling, maar kloppen doet hij niet.
Er bestaat één universele leeftijd van het heelal waarover alle waarnemers in het heelal het met mekaar eens zijn.
'De' leeftijd van het heelal van 13,7 miljard jaar geldt voor een waarnemer die in een isotroop en homogeen heelal meereist met de 'Hubbleflow', het comoving frame dat meegaat met de expansie van de ruimtetijd. Dat comoving frame is een willekeurig maar handig frame, omdat je er de expansie van het heelal op het punt waar je je bevindt in de ruimtetijd (en alleen daar) mee uitschakelt. En je kan op soortgelijke wijze ook de comoving tijd definiëren; de leeftijd van het heelal wordt op 13,7 miljard jaar gemeten uitgaande van het comoving frame.
Maar dat is dus een, weliswaar handig gekozen,
willekeurig frame. Iedereen die niet netjes meereist met de Hubbleflow, of onder invloed van een gravitatieveld of versnelling is, meet een andere leeftijd voor het heelal. In feite zal er niets en niemand zijn die perfect onder dezelfde gravitatiecondities precies met het comoving frame mee-expandeert, en als je zeer nauwkeurig zou kunnen meten is de leeftijd van het heelal dan ook overal verschillend. Iemand die op Jupiter zou staan (als dat al kon) zou een jonger heelal meten, en dicht bij de event horizon van een black hole zal het heelal zeer jong blijken.
Gezien vanuit dit perspectief is voor beiden evenveel tijd verlopen, en zijn zij even oud.
Stel dat een ruimtereiziger voor vertrek van de Aarde de leeftijd van het heelal aan de hand van de CBR op het jaar nauwkeurig heeft bepaald, een klok meeneemt en 12,5 jaar met 10 m/s versnelt in zijn raket totdat hij 0.999999999998 van de lichtsnelheid haalt. Vervolgens remt hij weer 12,5 jaar af, keert om, versnelt en vertraagt weer en komt zo op de Aarde terug. Hij is volgens zijn klok 50 jaar ouder geworden. Maar de klok op Aarde wijst ruwweg 2 miljoen jaar later aan. Hij vertrouwt die aardse klok niet en meet opnieuw de leeftijd van het heelal. Het heelal blijkt gezien vanuit zijn huidige locatie, niet verrassend, 2 miljoen jaar ouder te zijn geworden net als alles op Aarde.
Wat hij nu mag concluderen is, dat de tijd op Aarde veel sneller is verlopen dan zijn tijd of, ook goed, dat zijn tijd veel trager blijkt te zijn verlopen dan die op Aarde. Hij concludeert ook terecht dat dat ligt aan de verschillen tussen de versnellingen die hij en de achterblijvers hebben ondergaan. Wat hij niet mag en zal concluderen is dat hij volgens zijn klok (ook zijn biologische-) twee miljoen jaar onderweg geweest is en dus even oud is als de thuisblijvers die helaas allemaal al lang geleden zijn gaan hemelen.
Wat je wel kan stellen is, dat iedereen die met de Hubbleflow meereist en dezelfde (zwaartekrachts)versnelling ondergaat de leeftijd van het heelal hetzelfde
ervaart. Maar dat doen twee waarnemers op Jupiter ook wanneer ze de leeftijd meten, en ook twee waarnemers bij de event horizon van dat black hole meten dezelfde ouderdom. Geen van deze drie waarnemingen heeft een absoluut karakter.