dat er een raar lichtpatroon waargenomen was bij een ster
Dat klopt.
dat wel eens van aliens zou zijn
En dat blaten de sensatiemedia. Het zit zo:
De Kepler ruimtetelescoop heeft jaren achtereen in een gebied aan de hemel de mogelijke bedekking door planeten van 145.000 sterren gemeten. Als een planeet precies voor een ster langsgaat, wordt de ster tijdelijk wat minder helder. Dat gaat meestal gepaard met een mooi komvormig dipje in de helderheidsgrafiek. Op dat soort dipjes is software ingeregeld die in de enorme hoeveelheid Kepler data zoekt naar helderheidsvariaties die bedekkingen en dus mogelijke exoplaneten zouden kunnen vertegenwoordigen. Op deze manier heeft Kepler meer dan 1000 exoplaneten gevonden.
Die software is niet perfect. Daarom heeft men de planet hunters van de Zooniverse gemeenschap gevraagd om mee te helpen. Die gemeenschap is een grote groep vrijwilligers (waaronder ik) die de onder andere de Kepler grafieken doorlopen op mogelijk door de software gemiste sterbedekkingen. Het menselijk brein is namelijk erg goed in patroonherkenning. De groep heeft een redelijk aantal planeten ontdekt die de software overgeslagen heeft.
Tussen de door de planet hunters ontdekte afwijkingen zat een wel heel verrassende curve van de helderheid van een ster in het sterrenbeeld 'de Zwaan' (Cygnus) met onder meer vreemde pieken rond dag 800 en 1550 van de Keplerwaarnemingen.
- Image1 1961 keer bekeken
- Image1 1961 keer bekeken
- Image1 1954 keer bekeken
Bron: Zie bijlage.
- NGC_6866_map-500x428 1954 keer bekeken
De betreffende ster KIC 846.2852 in de Zwaan.
Een F3 V ster (wat heter en ongeveer 1,5 keer groter dan de Zon) toont deze vreemde curve, die totaal niet op een mooie dip lijkt, en veroorzaakt moet zijn door iets dat een erg onregelmatige vorm moet hebben. Normaal wordt er dan direct gedacht aan stofwolken die het sterrenlicht onregelmatig blokkeren, maar die optie is niet waarschijnlijk. Allereerst is die ster niet zo jong dat er nog steeds zulke niet tot planeten manen en kometen samengetrokken stofwolken omheen kunnen draaien, maar belangrijker is het volgende: Zulke protoplanetaire wolken worden verhit door de ster en stralen dan in het infrarood. Er is geen extra infrarood straling gevonden buiten die die normaal van een F3 ster afkomt.
Nog verrassender is de maximale diepte van de dips. Als een planeet als de Aarde voor de Zon langs trekt, wordt de Zon tijdelijk pakweg 0,01% minder helder, en zelfs een joekel van een planeet als Jupiter zou de lichtsterkte maximaal met ruwweg 1% verminderen. De dips in de meting hebben een diepte van maar liefst 20% en dat bij een ster met een oppervlak dat twee keer zo groot is als onze Zon. Er kan geen planeet met een diameter van pakweg een halve Zon bestaan (los van de mooie kom in de grafiek die zo'n reus zou veroorzaken).
Andere opties als een variabiliteit van de lichtsterkte van de ster (deze F3V ster is niet variabel), reusachtige sterrenvlekken (de ster roteert in iets minder dan een dag om zijn as), meetfouten, storing, ruis en dergelijke (niet gevonden) zijn onderzocht en er is geen reden om aan te nemen dat de oorzaak hierin zou kunnen liggen.
Dan blijft natuurlijk wel de vraag over: Wat kan een dergelijke vreemde en zo extreem sterke curve verklaren? De onderzoekers stellen dat de naar hun mening meest plausibele verklaring een enorme hoeveelheid kometen of ruimtepuin is die om de een of andere reden (door een sterpassage bijvoorbeeld) uit de kometenwolk rond de ster zijn getrokken en nu als een gigantische groep af en toe de ster onregelmatig verduisteren.
Zelf zijn de onderzoekers daar niet erg tevreden over, want zo'n groep kometen valt of heel snel uiteen, of trekt zich door onderlinge zwaartekracht tot een ijsdwerg samen. En het is ook wel erg veel toeval dat net als Kepler naar een ster kijkt, er zo'n uiterst zeldzame en kortstondige gebeurtenis optreedt. Bovendien moet het wel om echt ontzettend veel puin gaan.
Helaas is de Kepler telescoop al een paar jaar niet meer volledig operationeel en kan dus geen verdere data leveren. De wetenschappers bevelen dan ook nader onderzoek aan, om uit te zoeken wat daar bij die ster aan de hand is.
Een extreem speculatieve optie is, dat een of andere zeer geavanceerde beschaving reusachtige structuren (bijvoorbeeld mega zonnepanelen) in een baan rond die ster heeft gezet.
Op die uitspraak, die overigens niet door de onderzoekers is gedaan, is Internet losgegaan. En dan volgt veel copy-paste en het onvermijdelijke sensatiesausje.
Wat er bedoeld werd door Jason Wright, die deze opmerking maakte: Als we het fenomeen dan toch nader moeten onderzoeken, laten we er dan ook een radiotelescoop naar laten kijken. Dat levert op 'seti' gebied (radiogolven van ontwikkelde beschavingen) hoogstwaarschijnlijk niets op, maar niet geschoten is altijd mis en het kost vrijwel niets extra.
Wetenschappelijk paper: [attachment=20104:Where is the flux.pdf]
Meer info:
klik