Een universele tijd wordt door de RT uitgesloten. Maar als er nu eens een universele klok zou bestaan, dan kan er toch een universele tijdmeting zijn?
Je eerste zin sluit de tweede zin uit.
Tijd is volgens de RT inherent relatief. En dat lijkt meer te zijn dan een theorie want tijdens meerdere experimenten waarbij een atoomklok op de Aarde bleef en de ander meereisde in een vliegtuig dat de wereld rond ging zijn er tijdsverschillen gemeten.
Weliswaar in de milliseconden of minder maar wel steeds reproduceerbaar. Zou je je dus kunnen bevinden op het oppervlak van een snel roterende neutronenster dan gaat jou tijd t.o.v. een waarnemer op de Aarde trager door de hoge snelheid. En aangezien alles in het heelal beweegt kun je geen universele tijd hanteren voor het gehele heelal.
zenn:
Kan de big bang voor de begin van tijd gelden? ik bedoel daarmee is de big bang voor iedereen in het universum gelijk?
Volgens de big bang theory ontstond ook gelijk de ruimte zelf die wij nu als space-time kennen. De big bang begon overal tegelijk op het zelfde 'moment'. Volgens die redenering is het totaal onbelangrijk waar wij 'zitten'. We zouden als we 'ergens anders' zaten weliswaar andere afstanden toekennen aan zekere sterrenstelsels, maar het totaal beeld zou het zelfde zijn. We zouden net als nu niet verder kunnen kijken omdat licht b.v. nog niet lang genoeg gereisd heeft sinds het ontstaan van het (uitdijende) heelal om ons te kunnen bereiken.
We zouden b.v. ook nog steeds het probleem hebben dat we niet 'verder terug' konden kijken dan het zelfde aantal lichtjaren dat we nu proberen te zien omdat vlak na de big bang licht niet kon bewegen van A naar B door de 'soep' van deeltjes.