Bij grote bosbranden doen zich soms merkwaardige fenomenen voor.
1. Roetdeeltjes stijgen onder invloed van de warme lucht naar omhoog, en wervelen door mekaar. Door onderlinge wrijving, krijgen sommige roetdeeltjes een positieve lading en andere een negatieve lading.
2. De positief en negatief geladen deeltjes verzamelen zich respectievelijk in een positief geladen gebied, waar positief geladen deeltjes zich verzamelen (gelijke ladingen stoten mekaar dus niet ,af in dit geval). En negatief geladen roetdeeltjes verzamelen zich in een ander gebied.
3. Na een bepaalde tijd, volgt een ontlading van die respectieve gebieden onder de vorm van bliksemschichten. Ook bij vulkaanuitbarstingen kan men een dergelijk fenomeen waarnemen.
4. Het is gekend dat elektrische kracht streeft naar een gelijke lading (een gemiddelde?). Ik vind het echter merkwaardig dat voor die ontlading ontstaat, de respectieve positief en negatief geladen deeltjes zich verzamelen in gescheiden gebieden. Gelijke ladingen lijken dus in fase 2 mekaar aan te trekken, in plaats van af te stoten. Trekken gelijke ladingen mekaar dan aan in fase twee?