De methode zoals gepresenteerd, kort samen te vatten met: 'Door middel van laser tegenlicht de, voor een intelligente levensvorm op een exoplaneet waarneembare, door de Aarde veroorzaakte minizonsverduistering onzichtbaar maken' heeft de nodige zwakke plekken:
- Naast de transitiemethode (voornamelijk de Kepler telescoop) waarmee wij inderdaad het merendeel van de exoplaneet kandidaten ontdekken, zijn er andere methoden om exoplaneten te ontdekken zoals directe waarneming, radiale snelheidsvariatie, dmv radiogolven, microlensing en pulsartiming. Daar valt niet tegen te verstoppen op deze manier.
- Wij zouden precies moeten weten waar die planeet met die beschaving zich bevindt, en tevens dat zich daar een beschaving bevindt die ongeveer even ver gevorderd is als wij. Je gaat je planeet niet miljoenen jaren 'cloaken' in angst voor korstmossen en trilobieten op een paar honderd lichtjaar afstand, en het heeft ook weinig zin zo verstoppertje te spelen voor een technologisch verder gevorderde beschaving, want die heeft je al ontdekt.
- Kennen we de locatie van zo'n bewoonde exoplaneet niet, dan zou het complexe signaal niet slechts een paar uur per jaar maar volcontinue moeten worden uitgezonden. We zouden daarvoor een satelliet in het Lagrangepunt 2 moeten plaatsen die de variaties in iedere frequentieband (ook bijv. radiogolven, röntgen) van de elektromagnetische straling van de Zon compenseert. Daarnaast zouden wij ook de signalen die wij van de Aarde de ruimte in sturen moet gaan cloaken, tamelijk ondoenlijk lijkt mij. En dat terwijl we niet weten of het wel nodig zou zijn (we weten dan immers niet dát er een vergevorderde beschaving bestaat) en zin heeft (we weten immers niet hoe ver die beschaving gevorderd is), en dat gedurende vele miljoenen jaren.
- Stel dat wij weten dat er zich elders een beschaving op (bijna) ons technologisch niveau bevindt die (en dat nemen we maar even aan) ons in de redelijk nabije toekomst vijandig gezind zou kunnen worden. Dan zijn wij zelf zo ver dat wij daar interstellaire reizen naar kunnen ondernemen, want zijn wij daartoe niet (of naar wellicht dan bekend is, nooit) in staat, dan zijn die aliens dat ook niet en hebben we niets van ze te vrezen.
Alleen áls interstellair reizen mogelijk/doenlijk blijkt te zijn (zie ook
dit topic), én we hebben een beschaving op een bereikbare exoplaneet ontdekt met leven op vrij nauwkeurig ons technologisch niveau, én wij vrezen hier voor ons hachje in de toekomst, én die planeet ligt stomtoevallig precies in de zichtlijn Zon-Aarde zodat zij daar jaarlijks een mini zonsverduistering zien, én onze planeet is niet op andere manieren te ontdekken (wat uitermate onwaarschijnlijk is, zie afbeelding), dán zou
volledig 'cloaken' wellicht een optie kunnen zijn.
Maar als dat zich al voor doet en als wij dat allemaal kunnen, dan denk ik dat die andere beschaving mogelijk meer voor ons moet vrezen, dan wij voor hen.
- Michael Perryman exoplanet detection methods overview 536 keer bekeken
Overzicht (toekomstige) detectiemethoden exoplaneten. Het aantal planeten rechtsonder (transit methode, Kepler) ligt inmiddels fors hoger. Bron: Michael Perryman. Klik voor grotere weergave.
Kortom, het paper schiet m.i. inhoudelijk ernstig tekort, en ik vraag mij af of dit soort papers (zie bijlage) niet eerder geschreven worden voor aandacht van de media dan voor de wetenschappelijke waarde.
Paper van Kipping en Teachey