Met een eclipsbril naar de Mercuriusovergang kijken heeft geen zin, het schijfje van ongeveer 12 boogseconden diameter is te klein om met het (beschermde!) blote oog gezien te worden. Met een jong gezond oog worden hoeken van ongeveer een boogminuut onderscheiden
Met een kleine telescoop met zonnefilter of een flinke goede verrekijker en projectie op een vel papier lukt het wel.
Weet wat je doet en lees
deze pagina even voor je eigen gezondheid. Heb je geen ervaring met het kijken naar de Zon en denk je dat de horrorverhalen overdreven zijn, kijk eens naar deze beelden..
- DagOog 2935 keer bekeken
Een druif voor het oculair terwijl de telescoop op de Zon gericht staat. Dat wil je je oog niet aandoen.
De omstandigheden zijn erg gunstig; in heel België en Nederland is de overgang van het begin tot het einde waar te nemen. Begin maandag 9 mei 13:12 en einde dicht bij de horizon om 20:40. De weersvoorspellingen zijn goed.
Er zijn op dit moment slechts twee zonnevlekken zichtbaar en als deze blijven en er komen geen nieuwe bij, dan ziet de overgang er maandag ongeveer zo uit:
- latest 2938 keer bekeken
Mercuriusovergang 9 mei met verwachtte zonnevlekken, noordpool Zon boven. Klik voor grotere weergave. Bron Soho, m.u.
Het kan lastig zijn zo'n klein schijfje te vinden en niet te verwarren met zonnevlekken, temeer omdat door de rotatie van de Aarde de noordpool van de Zon niet boven in beeld blijft staan maar mee-roteert (tenzij je een telescoop met een parallactisch statief hebt). Heb je moeite met het stipje van Mercurius te vinden houd dan rekening met deze rotatie. Het resultaat is (met willekeurige zonnevlekken) in deze animatie van waarnemen.com weergegeven:
- mercuriusovergang_20160509 2938 keer bekeken
Bron: Waarnemen.com