Het is nog een hele wetenschap met die kleuren.
Jazeker, ik word hoorndol van al die kleursystemen en beperk mij liefst tot simpele zaken als de golflengte van monochromatisch licht. Dan is het eenvoudiger uit te leggen.
maar waarom gebeurt dit juist bij dit specifieke paars-roze licht?
Dat niet zo eenvoudig, het heeft te maken met de golflengte van het licht en de eigenschappen van de (verf)stof(fen) van dat kunststof.
Heel basaal komt het er op neer dat als een foton een atoom raakt, het atoom aangeslagen wordt. Dat betekent dat er elektronen in een wijdere baan rond de kern gaan draaien en zo de energie van het foton absorberen. Het oorspronkelijk foton bestaat nu niet meer.
Als na zeer korte tijd die elektronen terugvallen, kunnen ze dat in een keer, of in stapjes doen (dat is mede afhankelijk van de stof).
Gebeurt dat in een keer, dan heeft het uitgezonden foton dezelfde energie en dus golflengte/kleur, zoals bij een spiegel.
Gebeurt dat in stapjes, dan wordt er bij ieder stapje een foton uitgezonden. Maar omdat er zo dus meer fotonen worden uitgezonden dan dat ene ontvangen foton, moet de energie van die uitgezonden fotonen per stuk lager zijn. Een lagere energie betekent een langere golflengte, dus licht dat meer naar het rood verschoven is.
Een mooi voorbeeld is de disco: Daar kan je dus met een blacklight dat voornamelijk voor het oog onzichtbare UV straling uitzendt via fluorescentie een wit t-shirt fel op laten lichten.
Hier een pagina met wat diepergaande beschrijving van fluorescentie en de toepassingen ervan.