Govert Schilling wordt hier in Nederland voor de talkshows uitgenodigd, hij schetst een objectief beeld van de 'fantastische ontdekking', en relativeert zeer terecht en bekwaam het opgeklopte enthousiasme. Maar dat is niet wat nogal wat media willen horen. Die willen horen over groene mannetjes vlak om de hoek, die willen sensatie en soundbites.
Hieronder wat vraagtekens en niet zo sensationele feiten:
- Het is een van de 10 tot 20 bekende exoplaneten in de 'habitable zone' van de moederster met een massa die mogelijk in de buurt komt van die van de Aarde. Dat is op zich dus geen verbijsterende ontdekking.
- Naar schatting 50% van de sterren heeft een planetenstelsel, dus dat er ook een planeet (of meer) rond Proxima Centauri draait is dan niet echt een verrassing.
- Naar we mogen aannemen zijn er heel veel 'zusjes', maar die kunnen we bij zwaardere sterren met de huidige instrumenten nog niet detecteren (zie grafiekje hieronder).
- De ster is een rode dwerg, en die staan er om bekend dat ze zeer krachtige uitbarstingen kennen (flare stars). Tijdens zo'n flare wordt er ondermeer copieuze hoeveelheden harde röntgenstraling en UV straling de ruimte in gezonden. De planeet staat 20 keer zo dicht bij de moederster als de Aarde bij de Zon. De flares van deze ministerren zijn i.h.a. krachtiger dan die van de Zon, en zo ontvangt de exoplaneet dan met grote regelmaat een dosis straling die minimaal 400 keer sterker is dan hier op Aarde.
- Of de planeet een atmosfeer heeft is bij de huidige schatting van de massa (1,3 Aarde) twijfelachtig. De sterrewind is zo dicht bij de flare star zeer krachtig en het is heel goed mogelijk dat eventueel aanwezig water al lang is ontleed in waterstof en zuurstof waarbij het waterstof door de straling de ruimte is ingeblazen.
- De equlibriumtemperatuur van de planeet ligt met -39 graden Celsius ongeveer 20 graden lager dan die van de Aarde, alleen een atmosfeer met de juiste samenstelling en dichtheid zou een stijf bevroren planeet kunnen voorkomen.
- De vermelde massa is echter een ondergrens, dat is een nadelige eigenschap van de radial velocity methode waarmee het slingeren van de ster wordt bepaald. De planeet kan ook zomaar 4 keer zwaarder zijn dan de Aarde, of in wat minder voorkomende situaties nog veel zwaarder en kan wellicht een 'warme neptunus' zijn, die in de verste verte geen aardachtige oppervlakte-eigenschappen heeft.
- De planeet is door haar kleine afstand tot de ster waarschijnlijk in tidal lock, waardoor een zijde continue naar de ster en haar sterke straling wijst en de andere zijde eeuwig donker en te koud is. In dat geval is eventueel vloeibaar water alleen in de schermerzone bij de terminator te verwachten.
- De planeet mag dan astronomisch gezien op de deurmat liggen, 4,2 lichtjaar is een met de huidige techniek volkomen onrealistische afstand. De snelste ruimtesonde tot op heden, New Horizons, zou met haar 14 km/s slechts 84.500 jaar over de reis doen. Het bereiken van een doenlijke reissnelheid zoals door media wordt gesuggereerd is vooralsnog niet meer dan speculatie, ondanks de plannen van Zuckerberg en vrienden (zie ondermeer dit topic).
- De kans dat het 'zusje van de Aarde' straks totaal geen zusje blijkt te zijn is dus behoorlijk groot.
Hoe lastig het is om zelfs bij heel lichte sterren de slingering van de ster door een er omheen draaiende planeet te meten blijkt wel uit deze grafiek van de ontdekking van Proxima Centauri b:
Natuurlijk is het wel heel interessant om deze planeet nader te gaan onderzoeken. Als over een paar jaar de Webb Space Telescope en met name de E-Elt operationeel zijn (zie dit topic), krijgen we wellicht mogelijkheden de planeet zelf in beeld te krijgen en een eventuele planeetatmosfeer te gaan bestuderen.