Laten we niet doen alsof er ook maar iets zeker is mbt het interieur van een black hole. Het interieur van zo'n object maakt geen onderdeel meer uit van het waarneembare heelal, en verifiëren wat daar gebeurt of mogelijk is, ligt waarschijnlijk voor altijd buiten ons bereik. Wat educated guessing mag natuurlijk wel, maar meld dat dan ook als zodanig. Dus is ook alles wat hieronder staat beslist niet in steen gebeiteld, maar wel leuk om over te piekeren:
Voor tijd die binnen een black hole tegengesteld zou lopen is er geen theoretische voedingsbodem, wel is er theoretische ondersteuning voor wat 317070 meldde; een ruimteas wordt tijdachtig en de tijdas wordt ruimteachtig. Net zoals wij niets anders kunnen dan van het nu richting toekomst reizen, is het bij de passage van de event horizon van een black hole onoverkomelijk zo dat je naar de singulariteit reist. Die ruimte-as is nog maar in een richting te volgen, net zoals op de tijdas. In het 'centrum' van het black hole bevindt zich dan geen oneindig dicht punt, maar iets dat veel overeenkomsten vertoont met wat wij toekomst noemen. Terug gaan naar de event horizon zou een onmogelijkheid zijn voorzover ons bekend is, net als terug in de tijd reizen onmogelijk is. Wat je je nu voor zou kunnen stellen bij een ruimteas die tijdachtig wordt, is wat lastiger. Het lijkt er op dat de oorspronkelijke tijdas nu in twee richtingen te bereizen valt, en dus eigenschappen van een ruimte-as krijgt.
Op basis van wat we nu weten over de grootte van het heelal zou je dan terug kunnen rekenen wat de straal was van de waarnemingshorizon van een zwart gat met een massa van het complete heelal wat we kunnen waarnemen.
De maximale afmeting van een black hole is in die zin interessant, dat bij een eenvoudig niet roterend black hole er een heldere relatie is tussen de massa en diameter van de event horizon. De formule voor de straal van een Schwarzschild black hole is M*2G/c
2.
2G/c
2 is een constante. Dus verdubbeling van massa houdt een verdubbeling van de Schwarzschildstraal in. Zo kan je uitrekenen wat de diameter van de event horizon van een black hole zou zijn, als het de massa van ons complete waarneembare heelal omsluit.
Nu is er veel onduidelijkheid over de massa van het waarneembare universum, enkele schattingen zijn 3.10
53 kg (op basis van baryonische massa) tot 6.10
54 kg (inclusief donkere materie en het massa-equivalent van donkere energie). De bijbehorende Schwarzschildstraal zou dan 47 miljard lichtjaar tot 900 miljard lichtjaar zijn. Het eerste getal komt overigens vrij goed overeen met de geschatte huidige straal van het waarneembare heelal. Of dat toeval is, is aardig om over te piekeren.
Wellicht is het heelal het binnenwerk van dat wat een waarnemer buiten het heelal een black hole zou noemen. Elders op dit forum kan je daar wat meer over lezen, zoek even op Nikodem Poplawski. Hij stelt dat die vermaledijde singulariteit (wat geen punt van oneindig kleine afmetingen met een oneindige dichtheid is zoals vaak beweerd wordt, maar een grens waarbij onze wis- en natuurkunde ophouden geldig te zijn) vermeden kan worden. Dit door aan te nemen dat torsiekrachten van de als een veer opgewonden ruimtetijd voorkomen dat er een singulariteit komt. Hij stelt dat de krachten die vrijkomen als die strak opgewonden ruimtetijd als een veer terug springt kunnen resulteren in een wit gat, een soort omgekeerd black hole dat veel overeenkomsten heeft met de oerknal.
Wat het einde van het heelal betreft, ook daarover is het alleen speculeren. Het is denkbaar dat bij het bestaan van donkere energie tijdens de daardoor veronderstelde big rip uiteindelijk alles uiteen getrokken wordt en ophoudt te bestaan in het waarneembare heelal omdat de event horizon gepasseerd wordt. Maar wat er dan met de mogelijk nog bestaande black holes gebeurt is lastig te bevroeden. Wellicht eindigt het heelal als een enorm zwaar black hole omdat het heelal en de aanwezige black holes samensmelten. En dan weer hoogst speculatief zou het kunnen zijn dat deze moeder van alle black holes een nieuw heelal baart.
Einde speculatie mijnerzijds.
Ze wordt in balans gehouden door de rotatie die de zwaartekracht tegenwerkt en voorkomt dat het gat volledig 'verdwijnt' uit ons waarnemingsgebied.
...
een zwart gat want dat is qua warmtestraling een volkomen inert object van iets boven de 2,7 K.
Dat is niet correct. Ook niet roterende 'Schwarzschild' black holes kunnen volgens de huidige theorievorming extreem lang leven. Een relatief klein zwart gat met een massa van 10 zonnen, heeft al een levensduur van 10
70 jaar, extreem veel langer dan het heelal nu oud is. En hierbij is er nog geen rekening mee gehouden dat gedurende deze tijd het black hole een temperatuur heeft die met 6.10
-9K veel lager ligt dan die van de achtergrondstraling (2,7K) , zodat ook zo'n klein black hole naast invallende materie ongelofelijk lang meer energie uit het heelal kan absorberen (en daardoor zwaarder wordt, groeit en afkoelt).