Je hebt dus de formule nodig die ik hierboven gaf. Alle afstanden bij elkaar opgeteld en dan gedeeld door het aantal afstanden. Misschien is de volgende notatie wel overzichtelijker:
\(\frac{\sum_{i=2}^N \sum_{j=1}^{i - 1}\sqrt{(X(i)-X(j))^2 + (Y(i) - Y(j))^2}}{\frac{N \cdot (N - 1)}{2}}\)
Je kunt het natuurlijk ook als volgt bekijken: Kies alle mogelijke paren van punten (een punt kan ook een paar met zichzelf zijn). Hierbij zul je dus elke afstand dubbel tellen. De bijdrage van de paren met zichzelf is 0 en zal dus niet aan dit totaal bijdragen. Het aantal afstanden is
\(N^2 - N = N \cdot (N-1)\)
(de '- N' zijn de paren met zichzelf). Dan kom je dus op:
\(\frac{\sum_{i=1}^N \sum_{j=1}^{N}\sqrt{(X(i)-X(j))^2 + (Y(i) - Y(j))^2}}{N \cdot (N - 1)}\)
Dit is natuurlijk hetzelfde als hierboven (qua uitkomst).
Er is nog iets dat je zou kunnen overwegen. Stel dat 1 van de punten op grote afstand verwijderd is van alle andere punten. Deze set zal dan een relatief grote gemiddelde afstand opleveren terwijl zonder dat ene afwijkende punt de afstand klein geweest zou zijn. Dit effect kun je een beetje tegengaan door een constante K te introduceren:
\(\frac{\sum_{i=2}^N \sum_{j=1}^{i - 1}\left(\sqrt{(X(i)-X(j))^2 + (Y(i) - Y(j))^2}\right)^{K}}{\frac{N \cdot (N - 1)}{2}}\)
Als K tussen de 0 en de 1 zit dan zal het effect van verre punten afgezwakt worden. De maat die je dan hebt is natuurlijk niet meer de gemiddelde afstand (maar dat is voor een maat niet zo belangrijk).
Ter info: Als je K groter dan 1 kiest dan hebben verre punten extra invloed.