Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
always
Artikelen: 0
Berichten: 651
Lid geworden op: vr 16 jan 2015, 14:05

diamagnetisme (supergeleiding en elektromagnetische inductie)

Om de kernvraag kort en bondig te stellen: Hoe kan een magnetisch veld een afstotende kracht veroorzaken in een ander materiaal?
 
Ik vermoed dat zowel bij diamagnetisme en elektromagnetisch inductie een magneet een kracht op kan wekken die in geval van diagmagnetisme kan zorgen voor levitatie en igv elek. ind. voor een spanning. Bovendien denk ik dat het zelfde fenomeen zich afspeelt in supergekoelde geleiding.
 
Maar om de hele zaak wat overzichterlijk te houden , de volgende vraag. IN het filmpje hieronder in min. 4:21 wordt een magneetje met de zuidkant op een materiaal gehouden. Hierdoor onstaat in dat materiaal een wervelstroom die dusdanig loopt dat er een ook een magnetische zuidpool naar boven wijst, deze pool ontstaat doordat de elektronen een bepaalde kant op gaan. Mijn vraag is nu waarom gaan die elektronen juist die kant op? Ik weet inmiddels dat door het behoud van energie het wel zo moet gaan, maar het mechanische waarom is me niet duidelijk.
 

 
 
always
Artikelen: 0
Berichten: 651
Lid geworden op: vr 16 jan 2015, 14:05

Re: diamagnetisme (supergeleiding en elektromagnetische inductie)

In dit filmpje is door Walter Lewin al een beetje uitgelegd waarom er een afstotende magnetische kracht ontstaat in de supergeleider. Als ik het goed begrijp ontstaat er dus een afstotende kracht doordat er geen magnetisch flux in de supergeleider kan komen en omdat dan te bewerkstelligen wordt er een tegenkracht opgewekt. 
 
Maar zoals hij al iets eerder zei is er dus ook geen elektrisch veld in de supergeleider (omdat het potentiaal nul is, door superkoeling). Maar toch gaat er een wervelstroom doorheen van elektronen lijkt me. Die moeten toch een eletrisch veld hebben en door de beweging van de magneet een elektromagnetisch kracht opwekken. Toch gebeurt dat niet. Maar moet er wel een tegenkracht worden opgewekt. De vraag is dan hoe weten die elektronen nu wat voor soort magnetisch veld ze moeten opwekken en bijgevolg dus welke kan ze moeten opdraaien. 
 
Maar misschien is dat niet bekend, omdat Walter al zei dat de kwantummechanische oorzaken nog niet helemaal opgehelderd zijn?!
 
vanaf minuut 30:00

Terug naar “Natuurkunde”