Bekend is dat de meeste mensen geen klachten geven, maar gewoon weg blijven. Daarnaast reageert lang niet iedereen even snel of erg (gemiddeld 12-24 uur maar kan oplopen tot 72 uur voordat de eerste symptomen ontstaan) op een salmonella infectie. Maar dat is een andere discussie.
Voor de levensmiddelen industrie wordt er vaak geëist dat een product gegarandeerd salmonella negatief is in 25 gram product. Dit kan men alleen garanderen wanneer voor een product met niet gegaard ei, gepasteuriseerde ei of ei fracties gebruikt wordt. Deze pasteurisatie vind plaats door de ei te verwarmen tot slechts 55
oC maar dan voor langere tijd, een 30 a 90 minuten aan toe. Dan zijn de belangrijkste pathogenen dood en is het product langer houdbaar zonder dat het gaar is geworden. Een andere methode kan ioniserende straling zijn, maar dat wordt door consumenten niet geaccepteerd dus veelal niet gebruikt.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hanteert andere standaarden voor de horeca dan voor de levensmiddelenindustrie. Afhankelijk van jouw mannier van afzetten zal jij aan een van deze normen moeten voldoen bij verkoop van toetjes met rauw ei producten. Echter mocht er inspectie plaats vinden, ook al ben je horeca, en bij analyse wordt de aanwezigheid van Salmonella in eindproducten gevonden, dan kan je rekenen op een fikse boete.
Meer info over de NVWA bij de horeca kan je vinden onder
https://www.khn.nl/werkwijze-nvwa-bij-controle-voedselveiligheid. Voor levensmiddelen industrie valt risicobeheersing van allergenen onder het HACCP plan en certificaat welk elk bedrijf verplicht is om te hebben.
Vervolgens details over de bacteriën.
Salmonella spp. is een familie van gram-negative bacteriën (een bepaalde klassificatie). Gram-negative bacteriën kunnen nooit sporen vormen. Andere voorbeelden van pathogenen in deze klassificatie zijn <i>Escherichia coli</i> (met name E. coli O157:H7 en O104:H4),
Campylobacter jejuni en <i>Vibrio cholerae.</i>
Bacteriën kunnen uitgroeien in omgevingen die voldoende vrij water gehalte hebben. Uitzonderingen daar gelaten is dat een a
w waarde van 0,91 of hoger (waar water 1,0 is) wanneer de hoeveelheid beschikbaar water lager is dan kunnen bacteriën niet uitgroeien maar wel aanwezig zijn. Dit kan helemaal wanneer de bacteriën beschermd worden door een laagje vet. Salmonella kan letterlijk jaren overleven in chocolade doordat het vet de bacteriecellen beschermt.
Wanneer de bacteriën in een suikerstroop zijn dan verlaat vocht de cellen naar de omgeving. Hierdoor verschrompelen de bacteriecellen net als een rozijn een verschrompelde druif is. Echter, wanneer een verschrompelde bacteriecel in een omgeving komt met voldoende vrij water (zeg door verdunnen met water of melk) dan zwellen de eiwitten in de cellen weer op en kunnen ze gaan ontwikkelen.
Tuurlijk een deel zal niet volledig genoeg kunnen opzwellen, maar bacteriën zijn zeer kundig in het overleven.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates