Hebben de twee betrokken thermometers ook op eenzelfde tijdstip en eenzelfde plaats wel eens een tijdje naast elkaar gehangen ter vergelijking?
Ik heb jaaaaren onverwarmde serres gehad, als tuinder, en zoiets kan een enkele keer optreden, een relatief korte tijd, als bijvoorbeeld de serre dichtligt tijdens een vorstperiode, en er dan 's nachts een dooiwindje opsteekt waardoor de luchttemperatuur buiten stijgt, maar dat warmere windje (nog) niet doordringt in de serre.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip... http://sciencetalk.nl/forumshowtopic=59270
Wat ook (niet) mee helpt is het feit dat jij de ramen wit hebt geschilderd. Daardoor kan de zon minder makkelijk de binnenkant van de kas opwarmen, in die paar uurtjes dat die schijnt.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Is dat wit geschilderd of zijn het gewoon ijsbloemen op de ramen die het er zo doen uitzien?
Ongeacht wat het is voorkomt het natuurlijk wel instraling van licht in de kas/serre, waardoor het daar minder snel opwarmt vergeleken met de omgeving als het even zonnig is.
Uit het plaatje kan ik het niet direct bepalen, maar wellicht is het gewoon enkel glas waar ijs aan de binnenkant vormt, vergelijkbaar met pakweg een auto. Daarbij is het ook mogelijk dat de temperatuur binnen een beetje lager is vergeleken met die buiten na een nacht vorst.
De serre wordt NOOIT gewit daar ze voor een stuk in de schaduw staat van het gebouw van de buren (zuidkant). Daardoor lopen de temperaturen nooit hoog op maar in de winter zie je wel IJSBLOEMEN zoals nu. De volledige kant van de serre ligt in het bevroren deel van de tuin.
Je hebt dus een soort omgekeerd broeikaseffect: Dat ijs reflecteert zonlicht waardoor de serre koud blijft. Gemiddeld zal het in de serre niet kouder zijn dan buiten, maar als de temperatuur nog aan het stijgen is kan de koude van de nacht ervoor zorgen dat op dat moment het binnen even kouder is dan buiten. Dit heeft te maken met warmtecapaciteit en smeltwarmte, om dezelfde reden kan er ook ijs op een sloot liggen terwijl het overdag flink dooit.