Je kunt het best beginnen bij wat je zelf wil. En daar moet je toch wel een idee van hebben lijkt me. Zoals Benm al zei: wat voor werk zou je willen doen na je master? Wat vind je interessant? Waar ligt je ambitie? Etc. Vervolgens kun je kijken welke master(s) daar het best op aan sluit(en).
Over het algemeen maakt het niet heel veel uit. Het is meer een verrijking van een bepaald gebied/onderwerp. De meesten zullen hun master kiezen wat het best past bij hun toekomstperspectief. Dan is het handig als je al wat diepgaande kennis hebt opgedaan of eventueel nog door wil gaan voor een doctoraat in hetzelfde gebied.
Ook voor je toekomstige werk kan het handig zijn. Als jij nu al weet dat je iets met immunologie wil doen, bijv. met monoklonale antistoffen, dan ligt een master die aansluit op infecties en immunologie voor de hand. Maar liggen je interesses nu bij regeneratieve geneeskunde, bijv. het 3D-printen van weefsels, dan ligt weer een master die aansluit op regenerative medicine, weefselkweek of stamcellen voor de hand. Al met al moet je het denk ik vooral zien als verrijking en niet zozeer als een soort specialisatie zoals men na geneeskunde doet. Dan kun je je bijv. specialiseren tot KNO-arts, maar zul je minder makkelijk de switch kunnen maken als je ineens MDL-arts wilt worden. Binnen de biomedische wetenschappen kun je zo'n switch makkelijker maken.
Meestal vragen werkgevers voor mensen met een bepaald profiel, bijv. een persoon die life sciences gestudeerd heeft. Daar vallen natuurlijk veel studies onder. Mocht je dan specifieke kennis missen die je nodig hebt voor je werk, dan kun je die kennis altijd even bijspijkeren via een (interne) cursus o.i.d. Maar je hebt in ieder geval wel de juiste academische kennis (en vaardigheden) die je nodig hebt om je ding te kunnen doen en dat is iets wat je leert bij elke master (als het goed is
)
Ik zit zelf ook nog in de biomedische bachelor, maar ga waarschijnlijk een master doen die zich op business richt. Iets totaal anders dan waar we mee bezig zijn in de bachelor. Waarom? Ik vind de kennis die we leren ontzettend interessant, maar ik ben niet iemand die labwerk doet. Op de master die ik nu voor ogen heb zal ik de brug leren maken tussen de wetenschappelijke kennis en onderzoek naar bijv. een business plan: hoe vertaal ik die wetenschappelijke kennis naar een product. Maar je leert ook over entrepreneurschap, projecten (leiden), bestuurlijke en bedrijfsmatige vaardigheden, communicatievaardigheden, etc. Dat is perfect als je je interesseert voor de materie en verstand van zaken wil hebben, maar na je studie het bedrijfsleven in wil gaan.
Het is maar net wat je wil en waar je interesses liggen. Als je wat meer over je toekomstperspectief m.b.t. verschillende masters wil weten zou ik je willen aanraden om met (oud-)studenten of een studievereniging (of de studie zelf; wij hebben hier een 'carrièrecentrum') te contacteren. D'r zijn altijd wel mensen die je daar over willen en kunnen vertellen. Of organiseer met een groepje jaar-/studiegenoten een carrièredag voor je studie en nodig mensen van consultancy kantoren, wetenschappelijke (overheids)instanties, onderzoekers, ondernemers, etc. uit om te komen vertellen over hun dagelijkse taken, werkzaamheden en ervaringen. Dat is niet alleen een uitgelezen kans om direct contacten op te doen met bedrijven in de sector en te informeren waar zij naar vragen in vacatures, maar ook om een beeld te kunnen vormen van wat zij doen op verschillende functies en of jou dat aanspreekt.