Foc TR1 veroorzaakte in de periode 1900-1950 een regelrechte epidemie in Centraal- en Zuidamerikaanse bananenplantages die toen voornamelijk het ras Gros Michel teelden (1). Foc heeft veroorzaakt dat nagenoeg elke plantage overging van de Gros Michel naar de Cavendish (Musa acuminata) welke resistent was tegen Foc TR1. De Cavendish is bij ons bekend als dé banaan, en is ten tijde van dit schrijven goed voor meer dan 40% van de totale bananenproductie en voor meer dan 90% van de bananenexport voor de vers fruit markt. Deze banaan is geslachtskundig steriel. Botanisch gezien is de banaan eigenlijk een bes, dus dat de Cavendish steriel is, vinden wij (de consument) juist erg prettig, aangezien er dan geen harde zaadjes in de bananen zitten. Maar deze organoleptische plezierige eigenschap, betekent ook dat alle Cavendish bananenbomen klonen zijn, welke geen bescherming genieten van genetische diversiteit.
In de periode 1990-1995 werd de schimmel Foc TR4 geïdentificeerd in Zuidoost Azië welke de Foc TR1 resistente Cavendish, maar ook andere rassen infecteerde en doodde (2). Opnieuw brak een wereldwijde epidemie (pandemie) uit. Bananenplantages van China tot Australië tot Mozambique en Libanon aan toe lijden hier zwaar onder. Tot overmaat van ramp bestaat er ook geen effectieve chemische bestrijdingsmethode tegen Foc TR4. Pogingen de ziekte te bestrijden door bodemsterilisatie, verbranden van geïnfecteerde planten, desinfectie van mens en materiaal, quarantaines et cetera hebben -behalve dat de opmars van Foc TR4 er door vertraagd is- niet veel uitgehaald. Gelukkig is tot op heden Foc TR4 nog niet aangetoond in Zuid-Amerika, waar de grootste bananenplantages staan voor gebruik in industriële applicaties. Echter, het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat Foc TR4 in de Amerika’s zal opduiken (2 & 3).
De status van de banaan?!
Is er dan geen hoop voor de banaan? Gelukkig wel!
Op 14 november 2017 publiceerde Nature Communications een artikel van een onderzoeksgroep verbonden aan de Queensland University of Technology, en Wageningen University and Research, waarin beschreven staat hoe door middel van genetische manipulatie de (Cavendish) banaan van de ondergang gered kan worden.
In een eerder onderzoek werd aangetoond dat het Ced9 anti-apoptosisgen van de nematode Caenorhabditis elegans bescherming kon bieden tegen Foc TR1 in het bananenras Lady Fingers. Dat maakte het interessant om dit gen te testen in Cavendishbananen tegen Foc TR4. Verder werd er gekeken naar een eerder geïsoleerd resistentiegen, RGA2, uit een zaailing van Musa acuminata spp. malaccensis welke ook resistentie tegen Foc TR4 bleek. Deze genen werden elk in 5 variaties in Cavendish bananenplanten geplaatst. Met onbehandelde Cavendish bananenplanten als controlegroep werden planten van deze 10 GMO rassen geplant op een geïnfecteerde bananenplantage in Australië, waarbij voor extra kiemdruk geïnfecteerde plantendelen tussen alle planten in de grond werd begraven.
Na 3 jaar was 67 tot 100% van alle controleplanten ziek of gestorven door de Foc TR4. Maar 4 van de 5 soorten RGA2 planten vertoonden minder dan 30% schade door Foc TR4, waarbij de RGA2-3 lijn zelfs immuun bleek te zijn. Binnen de Ced9 lijnen bleek dat de Ced9-21 lijn ook volledig immuun was.
De onderzoeksgroep concludeert dat het klonen van de RGA2-3 en of de Ced9-21 lijnen de bananenproductie kan beschermen tegen de verwoestende effecten van Foc TR4. Wel moet er nog aanvullend onderzoek plaatsvinden om deze bemoedigende resultaten te bevestigen.
Om het complete artikel te lezen, zie: https://www.nature.com/articles/s41467-017-01670-6
Overige bronnen:
- Ploetz, R. C. Management of Fusarium wilt of banana: a review with special reference to tropical race 4. Crop. Prot. 73, 7–15 (2015).
- Ploetz, R. C. Fusarium wilt of banana is caused by several pathogens referred to as Fusarium oxysporum f. sp. cubense. Phytopathology. 96, 653–656 (2006).
- Garcia-Bastídas, F. et al. First report of Fusarium oxysporum f. sp. cubense tropical race 4 associated with Panama disease of banana outside southeast Asia. Plant Dis. 98, 694 (2014).