maar de hele ruimte die expandeert en blijkbaar geeft dat deltzelfde roodverschuiving als op zou treden als de melkwegstelsels zich echt van ons zouden verwijderen.
Inderdaad expandeert de ruimte zelf, en dat veroorzaakt de zogenoemde kosmische roodverschuiving. Overigens verwijderen de sterrenstelsels zich inderdaad 'echt' van elkaar door deze expansie.
Maar wat is dan het verschil tussen expanderen van ruimte en uit elkaar bewegen van melkwegstelsels als je niet kan zien welke van deze 2 effecten het is?
De kosmische expansie is iets anders dan de eigenbeweging van de sterrenstelsels. Sterrenstelsels hebben ook een beweging
door de ruimte. Die eigenbeweging is voor redelijk nabije sterrenstelsel goed te meten, en een aantal (waaronder de Andromedanevel) bewegen zich naar ons toe i.p.v. van ons af. Maar op een bepaalde afstand is de hubbleparameter (verwijderingssnelheid ongeveer 70 km/s per megaparsec afstand) zo groot geworden dat alle sterrenstelsels zich verwijderen, en die snelheid neemt (bijna) lineair toe met de afstand. Op forse afstanden is de kosmische expansie zo groot geworden dat de eventuele eigenbeweging van sterrenstelsels, of die nu naar ons toe of van ons af is, er niet meer toe doet.
en het gekke is ook nog dat de expansie van het heelal buiten een bepaalde straal van ons af zelfs groter wordt dan de lichtsnelheid waardoor je daarbuiten niets meer kunt waarnemen.
Dat is niet correct. We kunnen wel degelijk sterrenstelsels zien die zich sneller dan het licht van ons verwijderen. Dat is eerder aan de orde geweest, onder andere
hier.