Nadat Gutenberg de boekdrukkunst had uitgevonden werd de drukpers vooral gebruikt om de kalligrafie in bijbels na te bootsen. Het duurde bijna 100 jaar van technische en conceptuele verbeteringen om het moderne boek uit te vinden. Een zeer lange periode waarin men de nieuwe printtechnologie had, maar deze gebruikte om de oude media te imiteren.
Het wetenschappelijke artikel - de feitelijke vorm ervan - is iets wat ons moderne leven mede heeft helpen vormen. Voordat het werd ontwikkeld in 1600, werden de resultaten privé gecommuniceerd in brieven, lezingen of gecombineerd in boeken. Er was geen goede mogelijkheid voor het communiceren van stapsgewijze vooruitgang. Door ruimte te maken voor artikelen over afzonderlijke experimenten of kleine technische ontwikkelingen, maakten tijdschriften de chaos van de wetenschap een stuk waardevoller. Voortgang kon gestapeld worden.
Wetenschappelijke methoden evolueren de laatste jaren met dezelfde snelheid als software; de meest gevraagde vaardigheid onder natuurkundigen, biologen, chemici, geologen, zelfs antropologen en onderzoekspsychologen, is kennis en ervaring met programmeertalen en "data science" -pakketten. En toch is de basis voor het communiceren van wetenschappelijke resultaten niet veranderd gedurende 400 jaar. Publicaties kunnen online worden geplaatst, maar het is nog steeds tekst, tabellen en afbeeldingen op een pagina.
Dit artikel in The Atlantic gaat in op wat de toekomst kan zijn...