BenM:
iets een zwieper krijgt door een baanverandering
dan zou je een 'rogue planet' overhouden
Of dat vaak gebeurt is niet echt bekend
Tempelier:
Ik vroeg me af wat er gebeurd met de verre objecten zoals de Oort-wolk
Belangrijk is in te zien dat de Zon tot wel de helft van haar massa kan kwijt raken als ze haar buitenste lagen het heelal in blaast. Zou de massa-afname zeer geleidelijk zijn, dan zullen de omloopbanen van de planeten al spiraliserend langzaam wijder worden, tot ongeveer de dubbele afstand van de huidige-. (Even aannemend, dat tegen de nova fase van de Zon de planeten nog in de huidige banen draaien, wat geenszins zeker is). Is de massa-afname meer abrupt (een fors deel van de schil en dus massa passeert de planeten in vrij korte tijd), dan kunnen er planeten uit het zonnestelsel zwiepen.
Er is weinig bekend over dit soort sterloze nomadenplaneten, maar het zou heel goed om enorme aantallen kunnen gaan. De schattingen lopen uiteen van 1 nomadenplaneet per ster tot maar liefst 100.000. Lang niet al deze planeten zijn uit een omloopbaan rond hun moederster geslingerd. Velen zijn nooit planeten geweest, het zijn mislukte sterren, te klein om kernfusie tot stand te brengen.
Wat betreft de objecten ver weg van de Zon: Omdat de Zon in het rode reus stadium veel meer energie uitstraalt, zal de Aarde verschroeien (en het wellicht nèt overleven, zie
hier) en de buitendelen van het zonnestelsel zullen zoveel warmer worden dat er vloeibaar water zou kunnen zijn. Tot in de baan van Pluto toe, die dan ook deels zou verdampen want een flink deel van de planeet bestaat uit bevroren methaan en stikstof, en dat geldt voor zover bekend voor de meeste Kuipergordel objecten. Hun gravitatie is bij lange na niet voldoende om die damp vast te houden.
De Oortwolk ligt echter enorm veel verder weg, meer dan duizend tot misschien wel 100.000 keer zo ver als de Kuipergordel. Daar zal de temperatuur niet aanmerkelijk stijgen. Wel zal uiteindelijk door het massaverlies van de moederster de baan van veel kometen zo veranderen dat ze losslaan van de Zon die hun toch al nauwelijks in een zwaartekrachtsgreep had, en mogelijk ingevangen worden door buursterren of solitair door de Melkweg gaan reizen. Overigens is de Oortwolk nog steeds hypothetisch.