@Benm
De stralingsbeschermingswetgeving is sinds 6 februari 2018 sterk gewijzigd. Het besluit stralingsbescherming (Bs) is op die datum vervangen door het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) waarbij een van de grote veranderingen is dat de vrijstellingsgrenzen voor veel radionucliden fors naar beneden zijn bijgesteld. De vrijstellingswaarden voor van nature voorkomende radionucliden kun je vinden in Tabel A, Deel 2 van het Besluit basisveiligheisnormen stralingsbescherming: zie
www.wetten.nl
Je vergelijkt appels met peren. De activiteit van het Am-241 in een ionisatie rookmelder is ingekapseld (en voor deze melders geldt sinds 2001 overigens een verbod op de verkoop ervan omdat dat geen gerechtvaardigde toepassing meer is!) en kan zich dus niet verspreiden en kan dus ook niet zorgen voor een inwendige besmetting, dit geldt niet voor een stuk U-238 erts waar het radioactieve radon gas uit exhaleert; enerzijds kun je dit inhaleren, anderzijds besmet het de omgeving rondom het erts. Die verspreiding is de reden dat de vrijstellingsgrens zo laag is vastgesteld. Ik heb het al eerder tegen je gezegd; poets je N5 kennis eens op, voordat je hier onjuiste informatie vermeldt!
@Jan van Veld
Via de volgende link kom je op de website van de Autoriteit Nucleaire Veilighheid en Stralingsbescherming (ANVS) uit bij een stappenplan waarmee je kunt bepalen of een radioactieve stof kennisgevingsplichtig, registratieplichtig of vergunningplichtig is:
https://www.autoriteitnvs.nl/documenten ... tappenplan. Voor een stralingsdeskundige is het volgen van het betreffende stappenplan gesneden koek, maar voor een leek zal dat wat lastiger zijn omdat je doorverwezen wordt naar artikelen in het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. Mijn advies aan jou is dan ook om even telefonisch (088-4890500) of via e-mail contact op te nemen met de ANVS; dat kan via de volgende link:
https://anvs.iprox.nl/vragen
Met vriendelkijke groet,
Doc Brown