Dat lijkt me niet zo stellig te zeggen, het zou best kunnen dat je iets gunstigs hebt dat er wel gevoelig voor is, maar de kans is natuurlijk wel een heel stuk kleiner.
Een ander aspect is wellicht het veroorzaken van minder resistentie: bij een breed-spectrum antibioticum kunnen ook wenselijke (of in ieder geval vooralsnog niet-pathogene) bacteriën resistent worden. Op zich is dat niet een acuut probleem, maar kan het later wel worden: stel dat je later in het leven een keer iets als een darmperforatie oid oploopt, dan heeft het voorheen gebruikte breed-spectrum antibioticum mogelijk veel minder effect, ook al is het die 2e keer "bedoeld" om compleet andere bacteriën te bestrijden dan de eerste keer.
Vergeet ook niet, er zijn een aantal bacteriën (e.g. bepaalde soorten E. coli) welke in de dikke darm nuttig werk verzetten, maar als je ze in jouw 12 vingerige- of dunne darm binnen krijgt dan wordt je er als nog goed ziek van. wanneer deze resistent worden, dan heb je ook een probleem
Dat zou inderdaad kunnen, en waarschijnlijk zijn er legio scenario's waarbij bacterien die nu nuttig voor je zijn om een gegeven moment schadelijk kunnen worden.
Resistentie vermijden is vrijwel altijd een goede zaak, dus als je iets gericht kunt aanpakken, niet gaan voor een breed spectrum.
In nederland is men gelukkig best terughoudend met het gebruik van antibiotica, maar er zijn genoeg landen waar men er aanzienlijk scheutiger mee om gaat - afgezien van resistentie heeft dat natuurlijk ook acute bijwerkingen, maar dat neemt men blijkbaar voor lief.