Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Vooruitgang
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: za 07 mar 2020, 20:24

Wit gordijn asteroide

Beste,


Hypothetisch vraagje: Wat als je nu een wit laken binnen de orbit van een asteroide zou brengen en de asteroide zou vangen in het laken zou de witte asteroide weggeduwd worden door het weerkaatste licht van de zon en van baan afwijken?


Alvast bedankt,
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: Wit gordijn asteroide

Kort antwoord: Ja.

Maar die extra lichtdruk door verhoogde reflectie is heel gering, en het vermijden van een botsing zal alleen kunnen werken als er héél lang tevoren zoiets wordt geregeld. Dat is een probleem, want meestal zijn de baangegevens pas vrij kort voor een passage (of mogelijke inslag) met voldoende nauwkeurigheid bekend.
Gebruikersavatar
Xilvo
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 10.830
Lid geworden op: vr 30 mar 2018, 16:51

Re: Wit gordijn asteroide

Altijd leuk om de achterkant van een enveloppe nuttig te maken.

Stel, een (bolvormige) asteroïde met straal 5 m, dichtheid 2500 kg/m3, draait ongeveer op dezelfde afstand van de zon als de aarde, met een snelheid van ca 30 km/s.
Het laken, dat 'm helemaal kan bedekken, heeft voor het vangen een snelheid die er 10% van verschilt, 27 km/s en heeft een massa van 8 kg (100 g/m2)
De impulsverandering bij invangen van het laken is dan 2,3 N.s, de relatieve snelheidsverandering minder dan 1E-6.

Het maximale verschil in stralingsdruk door aanbrengen van het reflecterende laken is 4E-6 Pa, de kracht op de asteroïde 3,4E-4 N.
Daarmee duurt het ruim 2 jaar om dezelfde snelheidsverandering te bereiken die het aanbrengen van het laken zelf al veroorzaakte.
Gebruikersavatar
Michel Uphoff
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 8.167
Lid geworden op: di 01 jun 2010, 00:17

Re: Wit gordijn asteroide

Iets dergelijks is eerder voorgesteld om de aardscheerder Apophis, die met zijn 370 meter diameter een gewelddadige klap bij inslag zou veroorzaken, van baan te doen laten veranderen. Komende passages zijn in 2029 en 2036, waarbij de aardscheerder de Aarde ruim mist.

Deze planetoïde wit verven door hem door een groot paintball geweer te beschieten met 5 ton witte verf, zou de stralingsdruk meer dan verdubbelen, en na 20 jaar voldoende baanafwijking veroorzaakt hebben voor een misser als Aphophis recht op het centrum van de Aarde af zou koersen. Dan hebben we het dus over pakweg 6000 km verschil.

Maar de baangegevens zijn zodanig, dat de fly-by afstand in 2036 slechts met een nauwkeurigheid van ruwweg +/- 15 miljoen kilometer bekend is.

NASA zeg hierover:
the effect on Apophis’ predicted position can grow to between 520,000 and 30 million km. This range makes it difficult to predict if Apophis will even have a close encounter with Earth in 2036 when the orbital paths intersect.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Wit gordijn asteroide

Ruim mist? ca 32.000 km is eerder bijna raak, al is het wel zeker dat het in 2029 niet -echt- raak zal zijn, het zou wellicht kunnen dat het ding toevallig op een satelliet klapt, die zitten in banen ver genoeg om in theorie geraakt te worden al is de kans extreem gering door de geringe omvang van beide vergeleken met de afstanden onderling.

Voor 2036 is het niet echt te zeggen maar de kans is minimaal en de onzekerheid groot, dus het heeft geen enkele zin om een poging te doen om te gaan "sturen" op dit moment.

Apophis is een bekend object dat passeert en terugkomt, maar als iets daadwerkelijk inslaat is de kans groot dat het niet iets is dat al een keer een 'close call' was, maar juist iets is dat we veel te laat zien aankomen. Als dat bijvoorbeeld een maand of iets dergelijks is doet je er niets meer aan... afgezien van proberen te berekenen waar op aarde de inslag zal plaatsvinden en die plek te ontvluchten (inslag van iets van formaat Apophis heeft veel energie, maar niet genoeg om in eerste instantie iedereen op aarde te doden, de ijstijd die erop volgt wellicht wel).

Terug naar “Natuurkunde”