Josker
Artikelen: 0
Berichten: 152
Lid geworden op: do 14 jun 2018, 20:29

Rol leeftijd in overreactie (cytokinestorm) immuunsysteem op virusinfectie

Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep staat:
De Spaanse griep echter, had de hoogste mortaliteit in de leeftijdsgroep 14- tot 21-jarigen.
...
is het virus nagemaakt. Hieruit bleek dat de griep vooral mensen in de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar trof, die normaliter het sterkste immuunsysteem hebben. Het kan daarom zijn, dat de sterfte veroorzaakt wordt door een te sterke reactie van het immuunsysteem (cytokinestorm).
...
Dit gaat over het influenza A - familie type H1N1 virus (genoemd als "Spaanse griep" aan het eind van WO I)

Op https://www.wired.com/story/kids-can-ge ... that-sick/ staat:
For reasons that still aren’t clear, some people, especially the old and sick, weren’t able to turn off their inflammatory response, leading immune cells and inflammation-inducing molecules known as cytokines to flood into the lungs. This so-called “cytokine storm” caused the most severe symptoms of the disease: pneumonia, difficulty breathing, and organ damage.
Dit gaat over Corona-familie type SARS, de eerdere versie van het recente SARS-CoV-2 virus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt.

Het eerste zegt cytokinestorm door jonge(re) leeftijd.
Het tweede zegt cytokinestorm door ouder en zieker.

2 sterk verschillende leeftijdsrisicogroepen op het specifieke gebied van overreageren immuunsysteem.
Kan dit verklaard worden door virus/familie verschillen of moet 1 van de 2 vaststellingen fout zijn?
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Rol leeftijd in overreactie (cytokinestorm) immuunsysteem op virusinfectie

Wellicht geen van beide: op zich weten we dat mensen van alle leeftijden het COV-2 virus kunnen oplopen, en ook in behoorlijk ernstige mate waardoor beademing nodig is. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. Een theorie is dat de jongere groep dit virus voornamelijk tijdens carnaval zou hebben opgelopen waardoor ze domweg veel meer blootgesteld zijn dan ouderen (en kinderen).

Opvallend is wel dat eigenlijk voornamelijk ouderen er aan overlijden, de jongste overleden patient in nederland was 63, de meeste doden zijn 80+. Op een totaal aantal sterftes van 136 doden geeft dat toch wel een beetje een patroon.

Het lijkt er vooral op dat om aan deze ziekte te overlijden het min of meer noodzakelijk is om al diverse andere bestaande gezondheidsklachten te hebben. De kans daarop is natuurlijk groter naar mate mensen ouder zijn.

In die zin lijkt de sterkte van de (overdreven) immuunrespons niet direct de doodsoorzaak te zijn, al blijft wel de vraag of en hoeveel schade je longen als gevolg daarvan oplopen op lange termijn.

Wellicht vertoont iedereen die cytokinestorm, maar is dat domweg beter overleefbaar als je verder in goede gezondheid bent. Er liggen diverse mensen <50 en verder normaal gezond aan de beademing als gevolg van dit virus, maar dat zegt niet zoveel over of ze dat uiteindelijk zullen overleven of niet. In principe zou iemand van pakweg 30 een week of 2 aan de beademing moeten, maar het daarna alsnog overleven. De kansen voor iemand van 80 zijn in een vergelijkbare situatie een stuk slechter: Als het virus zelf je niet pakt heb je altijd nog het risico op secundaire (bacteriele) infecties, die gevaarlijker zijn voor ouderen. Kinderen hebben daar wellicht minder last van omdat ze enige immuniteit tegen die bacterien hebben door voorgaande blootstelling.
Josker
Artikelen: 0
Berichten: 152
Lid geworden op: do 14 jun 2018, 20:29

Re: Rol leeftijd in overreactie (cytokinestorm) immuunsysteem op virusinfectie

In het tweede onderzoek (SARS) staat dat vooral de oude en zieke hun immuunsysteemreactie uit de hand liep (ietwat raar verwoord als "niet kunnen uitzetten").
In het eerste artikel (Spaanse griep) dat de immuunsysteem reactie uit de hand liep wegens jonger en daarom sterker systeem.
Dat is toch duidelijk tegensprekelijk?
Externe oorzaken als carnaval (of jonge mensen wegens ronselen/troepentransporten WOI) worden daarmee terzijde gezet. De mortaliteitsbasis is in %, geen absoluut cijfer dus we zijn hier niet bvb 5 moorden in klein belgie te vergelijken met 50 in de groot VS.
Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Rol leeftijd in overreactie (cytokinestorm) immuunsysteem op virusinfectie

Ik durf niet te stellen dat het elkaar tegen spreekt. Je kunt natuurlijk 2 situaties hebben die je in de problemen brengen:

- je immuunrespons is te zwak om het virus tijdig aan te pakken
- je respons is overmatig sterk waardoor het immuunsysteem ook gezonde cellen gaat ruimen met alle ellende van dien

Het laatste is wellicht een beetje vergelijkbaar met een allergische reactie, al resulteren die meestal niet in blijvende schade. Het exacte mechanisme hoe COVID19 dit kan veroorzaken is echter nog niet geheel duidelijk - er bestaat het idee dat het virus ook witte bloedcellen zou kunnen infecteren en daarmee hun functie kan verstoren - niet alleen met als gevolg dat die cellen sterven, maar ook dat ze onbedoelde dingen doen voor het zover is.

Terug naar “Immunologie en microbiologie”